Vysoké teploty s sebou nepřináší pouze možnost radovánek na koupalištích, ale i rizika. Týkají se především lidí, kteří musí z různých důvodů, především však pracovních, trávit čas venku. Ve většině případů zaměstnavatelé vycházejí potřebám zaměstnanců vstříc. Pobývat venku by však nadbytečně dlouho na přímém slunci neměli ani starší či nemocní lidé.
Lidé by také obecně měli dbát především na dostatečný přísun tekutin.
Také majitelé zvířat by měli zajistit zvýšenou péči o své mazlíčky. I u nich totiž hrozí podobná rizika, která jsou spojená s delším pobytem na slunci či nedostatečným přísunem tekutin.
Pracovat venku musí například silničáři či další zaměstnanci firem, které se zaměřují na opravu či správu komunikací. Sálající teplo z rozpálených silnic, prudké slunce a nemožnost se schovat do stínu, to jsou rizikové faktory, na které si právě podobná povolání musí dávat pozor.
„Naši zaměstnanci si samozřejmě v období tropických veder kupují větší množství tekutin. Naše firma jim je následně proplácí," uvedla Martina Urbánková z firmy Mados.
O tom, že nejenom přímé slunce, ale i vysoké horko ovlivňuje zdraví zaměstnanců, vědí i ve firmě Charvát. Přestože většina jejich zaměstnanců vykonává práci pod střechou, rozpálené plechové haly únik před tropy také příliš neposkytují. „Naši zaměstnanci dostávají v nadměrných vedrech pití. Pokud se jedná o opravdové extrémy, tak je nezbytností i větší množství přestávek. Například přestávky se prodlužují o 10 minut navíc po dvou hodinách," doplnil informace hlavní mistr Jiří Dvořák.
RIZIKO HROZÍ TAKÉ
DOMÁCÍM ZVÍŘATŮM
Vedra znepříjemňují pobyt venku i zvířatům. Hrozí jim stejná rizika jako lidem – dehydratace, úžeh, úpal či horší zdravotní komplikace. „Ke psům by lidé měli v období vysokých teplot přistupovat jako k malým dětem. Pobývat s nimi v chládku a stínu. A důkladně se především starat o přísun vody," řekla kostelecká kynoložka Petra Andrlová.
Podle jejích slov by majitelé psů měli své čtyřnohé mazlíčky venčit převážně v ranních či večerních hodinách. A vyhýbat se hodinám, kdy slunce svítí nejintenzivněji. Koupání ve stojatých vodách pak není pro psy nejvhodnějším osvěžením, neboť zde na ně číhá nebezpečí v podobě sinic a dalších bakterií. Rozhodně vhodnější jsou tedy tekoucí vody – řeky či potoky. „Nejhorší je samozřejmě, když psi zůstávají v uzavřeném autě. Ze zkušenosti také vím, že při delším cestování nejsou rozhodně ideální podmínky na benzínových stanicích. Tam se hledá stín a chládek velice těžko," doplnila Petra Andrlová.
A krušné chvíle zažívají i někteří pacienti v rychnovské nemocnici. Ve špitále totiž chybí klimatizace. Ta je instalována jen na pracovištích JIP a ARO a také na operačních sálech. Například interna je proto v horkých dnech doslova výhní. „Pacienty, kteří tu leží, opravdu lituji. Mělo by se s tím něco dělat. Jsou to staří lidé a vedrem trpí," prozradila jedna ze sester, která si nepřeje být jmenovaná. Podle tiskové mluvčí Hany Voborníkové se personál nemocnice snaží ve velkých vedrech pacientům pomoci.
„Okna mají žaluzie, když je to možné, zapínáme větráky. Ne všichni pacienti však snesou průvan a některým by mohl navíc ublížit. Sestry také dbají na zvýšený pitný režim pacientů," prozradila mluvčí s tím, že důvodem chybějící klimatizace je stáří budov. Ty v areálu stojí již několik desetiletí.⋌