Oblaka páry zahalila v sobotu místní vlakové nádraží. Konal se zde totiž Den železnice. České dráhy k tomuto dni vypravily parní vlak z Hradce Králové do Rychnova.

Návštěvníci se tak mimo jiné mohli těšit na promítání Kinematovlaku, ve kterém se ve spolupráci s organizátory tradičního festivalu amatérských filmů Rychnovská osmička promítaly soutěžní snímky.

Rovněž byla připravena prohlídka salonního vozu Dubček a řada soutěží pro děti nebo hry v oblíbeném Vláčku-Hráčku.

„Akci jsme zaměřili spíše na parní vlaky. Také jsme oslovili některé subjekty provozující památky v okolí, které nám poskytly slevy na vstupném. Také se k nám připojili modeláři, v Kostelci se totiž koná výstava modelů vláčků," uvedl Roman Moravčík, ředitel Krajského centra osobní dopravy Českých drah, podle něhož kvůli parnímu vlaku nebyl omezen provoz železnice. Ten totiž jezdil v dvouhodinové pauze, kdy byly koleje prázdné.

„Zdejší železnice je na tom frekvenčně poměrně dobře, je to jedna z nejlepších tratí lokálního rázu. I proto jsme se rozhodli pro Rychnov, aby lidé věděli, že do Hradce se jezdit dá a že spojení je poměrně časté a rychlé," vysvětlil manažer téhož centra Miloš Peitner.

Příští rok bude možná na řadě Jičín, České dráhy by totiž chtěly spojit Den železnice s jičínským městem pohádky. „Musíme spravedlivě působit v celém kraji, už nám bylo i vyčítáno, že u někoho jsme ještě nebyli. Záleží ale na financích. Tyto akce totiž nemají zatěžovat naše finanční hospodaření," řekl Roman Moravčík, podle něhož dvě třetiny nákladů přijdou na parní mašinu, jejíž denní provoz stojí sto tisíc korun.

To, že akce měla úspěch, potvrzuje návštěvník Zdeněk Vondráček. „Bylo to moc pěkné, těšili jsme se od včerejška, protože jsme se o tom, že přijede parní vlak, dozvěděli až v pátek. Děti ho nikdy neviděly, mají rády vláčky i v televizi a v pohádkách. I mně samotnému se to moc líbilo," přiznal Zdeněk Vondráček, který do Rychnova přijel z Jaroslavi.