Komu může hrozit úpal?Úpal může mít starý člověk, nevyhne se ale ani mladším osobám.

„Případy, s kterými se v nemocnici setkáváme, jsou přes léto zhruba ve stejném počtu jako v předchozích letech. Jejich počet se nijak nemění. Podle zdravotních sester si už staří lidé dávají větší pozor a více pijí. Někdy ale přecení své možnosti a 
na delší procházce se jim pak může udělat špatně. 
U mladších lidí jsou časté případy, kdy pobývají slunci a k tomu se napijí alkoholu, pak se jim udělá zle," vysvětluje Hana Voborníková, tisková mluvčí Oblastní nemocnice Náchod, pod kterou spadá i rychnovská nemocnice. (star)

Největší problém je to pro starší lidi a ty, kteří jsou často kvůli svému zdravotnímu stavu nuceni pobývat v bytě. Mladí a zdraví mohou vyrazit například na koupaliště nebo se jít ochladit jinam a do rozpáleného bytu se vrátit až k večeru.

KLIMATIZACE VYJDE NA TISÍCE, POMŮŽE I VĚTRÁK

Řešení, jak na horko v paneláku a činžáku vyzrát, je několik. Jedním z nich je například nákup klimatizace. Obchody s klimatizacemi nabízí sortiment v nejrůznějších cenových variantách, stále se však pohybuje v řádech tisíců. Mnoho seniorů si bohužel nemůže dovolit investovat tolik peněz do podobného zařízení. Někteří lidé by jistě namítli, že je dnes možnost pronájmu nejrůznějších klimatizací. Ovšem ti, co mají pod čepicí, jistě rychlým výpočtem přijdou k závěru, že tři sta korun na den se za několik dnů může téměř vyrovnat ceně samotné klimatizace.

Jak se bez ní tedy obejít? Existuje plno užitečných vychytávek, které může doma zkusit každý. Domácí ventilátory jsou už otázkou několika set korun. Dejte si na ně ale pozor. Pokud nechcete jenom rozvířit teplý vzduch, doporučuje se přes ně přehodit mokrý hadr, který po chvíli zapříčiní pokles teploty v pokoji. Podobně na tom je i samotná studená voda. Napusťte ji do všeho, co máte po ruce – od vany až po nejmenší hrnce. Odpařováním se vzduch ochladí. I když žijeme v době, kdy se bez počítače nebo televize nikdo neobejde, zkuste je mít zapnuté minimálně. Stejně jako všechny spotřebiče v domě, které momentálně nepotřebujete. Zbytečně zahřívají okolí a přidělávají vám tím pak víc práce s ochlazováním.

HORKÁ NOC? OCHLAĎTE SI PROSTĚRADLO

Tmavé závěsy přes den udělají z vašeho bytu kobku, ale aspoň dovnitř neprojde slunce. V Itálii je to běžná praktika. A pokud neradi spíte v horku, dejte si před spaním ochladit prostěradlo (například v mrazáku) a nezapomeňte na ledovou sprchu nebo studený ručník po ruce. Ať už se některé nápady mohou zdát sebešílenější, určitě je to mnohem lepší řešení, než si uhnat pořádný úpal.


Úpal není žádná legrace

Úpal je poškození organismu způsobené nahromaděním tepla v těle. K úpalu dochází, když organismus není schopen za pomoci termoregulace odvést z těla dostatečné množství tepla. Tělo se poté zahřívá a teplota může překročit 40 °C. Teplo se následně šíří orgánovými soustavami a ohrožuje je. Na mozku se například může vytvořit otok, může také začít tachykardie srdce nebo může dojít ke snížení krevního tlaku. Vyšší riziko úpalu je u starších osob, osob s onemocněním srdce, osob trpících obezitou a u dětí.

Hlavní příčiny
pobyt v horkém prostředí
pobyt v prostředí s vysokou vlhkostí vzduchu
(tehdy se tělo nemůže ochlazovat odpařováním potu)
dehydratace organismu
porucha štítné žlázy (nadměrná tvorba tepla)
nesprávně zvolené oblečení

Příznaky
bolest hlavy, zmatenost
ztráta vědomí
zvracení
šokový stav, svalové křeče
teplota
zrychlené dýchání, suchá kůže a žádný pot

Následky
Při těžkém úpalu může mít toto zdánlivě neškodné poškození organismu tyto následky:

poškození mozku, ztráta smyslu pro rovnováhu a orientaci, různé nervové poruchy i smrt

Prevence
dostatek tekutin, pokrývka hlavy, omezení fyzické námahy, nezůstávat na slunci při tropických teplotách

Tereza Župová