Hrušková sezona, tak palírníci z regionu hodnotí letošní zahrádkářskou sklizeň z pohledu kvasu pro pěstitelské pálení. Švestek je málo.

„I když nejsou tak velké zásoby ovoce jako loni, tragédie to určitě není,“ bilancoval včera Ladislav Libotovský z Pěstitelské pálenice L+L v Malé Ledské a upřesnil, že v kvasu převažují z 60 procent hrušky, 34 procent tvoří jablka, 5 procent švestky a jedno procento ostatní ovoce.

„Švestek je velmi málo a většina úrody pochází z vyšších poloh, kolem Skuhrova nad Bělou. Jejich výtěžnost se pohybuje kolem deseti kilogramů na litr destilátu,“ vysvětlil Libotovský a doplnil i výtěžnost dalšího ovoce. V případě jabklek je třeba na litr jablkovice asi 12 až 14 kilogramů a u hrušek 15 až 17 kilogramů podle druhu ovoce. „Ve všední dny pálíme odpoledne a v sobotu a v neděli celý den. Kvasu máme tak do konce února až začátku března,“ dodal.
Eva Damašková z rychnovské Podorlické sodovkárny je se sezonou vcelku spokojená. „Pěstitelské pálení u nás střídáme s režimem lihovaru, takže třeba nedávno jsme pálili čtrnáct dní pro jednu firmu z vína,“ uvedla s tím, že zásoby kvasu mají asi do března. I v Rychnově n. K. převažují hrušky, jablka a švestek je minimum.

Výtěžnost ovoce pro pěstitelské pálení je závislá na obsahu cukru. „Obsah cukru je zase podmíněn dostatečnému slunečnímu záření. Čím více sluníčka, tím více cukru,“ upřesnil Ladislav Libotovský zMalé Ledské. Jak doplnil, letos vypálí zkubíku kvasu švestek asi 90 litrů slivovice, u jablek asi 60 litrů jabkovice a u hrušek 50 litrů hruškovice.