Mátě chuť se vydat na výlet, ale nevíte kam? Poznejte spolu s Deníkem a Euroregionem Glacensis Rychnov nad Kněžnou krásy Orlických hor. navíc, kdo hoduje spíše cyklovýletům, nebude zklamán. Cyklobusy provozované Euroregionem vás vyvezou a vy se můžete vydat po místech opředených příběhy.

Dnes přinášíme zajímavá místa na trase linky vedoucí z Holic až na Šerlich.

V půvabné vesničce Javornice je  možné od května do září navštívit památník Marie a Vojtěcha Sedláčkových, provozovaný obcí  Javornice. Ta jej zpřístupnila r. 1980 po zakoupení a úpravě domu, kde oba umělci žili. V domě se zahradou je stálá výstava obrazů Vojtěcha Sedláčka a část expozice je věnována krajkářskému umění Marie Sedláčkové–Serbouskové. Jako zajímavost jsou k vidění koňské bryčky, kterými mistr Sedláček jezdil s koněm Gidranem po okolí a maloval své obrazy.

Velkou zajímavostí Orlických hor je založení školské expozitury v osadě Šerlich. Docházet do školy bylo pro děti velmi obtížné a v zimě takřka nemožné. Po letech vyjednávání se začalo v roce 1894 vyučovat v čp. 5 na Šerlichu v chalupě Josefa Zeiplta. Chalupa však byla zchátralá. Časem byla tedy postavena nová budova, která stojí do dnes po levé straně cesty od parkoviště k Masarykově chatě.

Vybavení školy bylo velmi prosté: lavice pro 14 dětí, obraz císaře, kříž a tabule. Náklady na provoz platila sedloňovská obec. Úklid a otop stály ročně 35 zlatých. Z vyhlídky od Masarykovy chaty na Šerlichu je překrásný výhled do kladské kotliny na rozsáhlé rašeliniště Černé bahno, kde také pramení Orlice.

Další díl seriálu o putování po Orlických horách najdete v Deníku příští sobotu.