Povodí Labe řeku vyčistilo a nyní zvažuje podat trestní oznámení.

 

„Povodí Labe se nelíbilo, že jsme celý problém medializovali formou tiskové konference minulý týden. My jsme však tento krok museli učinit, protože jsme měli pocit, že správce řeky nedostál svým slibům,“ vyjádřil se včera Josef Uhlíř, jeden z iniciátorů podpisové akce o záchranu Orlice.

Připustil, že Povodí Labe zajistilo nějaké úpravy, ale má k nim výhrady. „Nelíbí se mi, že tvrdí, že odsud vyvezli dvanáct tater, osobně jsem viděl, že byly sotva čtyři. O čtyřiceti pytlích odpadků nemohu mluvit, toho jsem se neúčastnil. Každopádně se mi nelíbí, že i nadále jsou v korytě staré pneumatiky a dokonce hliníkové nádoby, jež se před dvaceti lety používaly jako obaly na lak na vlasy a podobně,“ zdůraznil Uhlíř. Tím chtěl říci, že nejen on, ale i řada dalších lidí tvrdí, že řeka se zanášela alespoň dvacet let.

Povodí Labe se ale takovému nařčení brání. „My jsme řeku kompletně od odpadků vyčistili. V pátek náš technik provedl monitoring situace. Dokonce jsme slyšeli, že by se tam měl nacházet starý trabant, barel a další pneumatiky. Nic jsme nyní neuklízeli a chceme podat trestní oznámení na neznámého pachatele ohledně znečišťování životního prostředí,“ sdělil mluvčí Povodí Labe Václav Jirásek. Uhlíř však tvrdí, že přes víkend některé odpadky zmizely.

„Řeku jsme vpátek zmapovali, abychom měli jasný přehled o jejím znečištění, kněmuž došlo od dvaadvacátého června, kdy jsme práce my ukončili,“ uvedl Václav Jirásek zPovodí Labe. Josef Uhlíř uvedl: „O víkendu mělo Povodí Labe uklidit tok. Já jsem se díval zokna na barel a viděl jsem i torzo trabanta. To vše přes víkend zmizelo.“ Jirásek potvrdil, že situaci mapovali, aby mohli podat trestní oznámení na neznámého kvůli znečištění.

Uhlíř potvrdil, že boj o čistou řeku nevzdají. fotodokumentaci chtějí brzké době vystavovat vjedné zvitrín na týnišťském náměstí.

Josef Uhlíř z Petičního výboru ukazuje na část zaneseného ramene, které by mělo být vyčištěno.

 

 

VIZITKA LIDÍ – ODPADKY V ORLICI!

Kdo hází do Orlice odpadky? Představitelé Petičního výboru za vyčištění a zprůchodnění ramen a řečiště Orlice neustále napadají Povodí Labe z nedodržení březnové dohody ohledně vyčištění slepého ramene řeky na Štěpánovsku. Správce toku se však brání, že tak učinil už do 22. června. „Naši práci si měl Petiční výbor zkontrolovat už tehdy, kdy jsme úklid dokončili. Nyní poukazovat na nepořádek v řece je sice možné, ale nelze házet problém na nás. My jsme tok vyčistili a nově jej někdo zaházel odpadky. Stav řeky je vizitkou lidí,“ reagoval Václav Jirásek, mluvčí Povodí Labe.

 

Foto na stránce: Deník/ Jan Ježdík