Ta bezesporu patří k těm méně navštěvovaným řekám. To však neznamená, že nemá co nabídnout. I letos je zde vodácká sezona v plném proudu a právě pro ty, kteří si rádi užijí i „komorní“ atmosféru řeky, by mohla být Orlice tou správnou volbou.

Ale ještě předtím, než se vydáme na Orlici, je potřeba si rozmyslet, na kterou. Jak Tichá, tak i Divoká Orlice totiž nabízejí trochu jiný vodácký zážitek.

Tichá Orlice je v létě pro vodáky sjízdná pouze na jejím dolním toku od Ústí nad Orlicí až po soutok s její Divokou sestrou před Týništěm. Nabízí ideální vodácký zážitek pro začátečníky. Po cestě jsou k dispozici dvě tábořiště – jedno v Brandýse a druhé ve Žďáru.

Oblíbenější řekou ale zůstává Divoká Orlice. Na některých místech, například v Potštejně, se však potýkají s nedostatkem vody. „Už dlouhodobě trpíme na nízký stav vody, vodáci tak z Vochtánky v podstatě vymizeli,“ říká Iveta Walterová ze známého potštejnského kempu. Pro pořádný vodácký zážitek je tak třeba sjet po proudu řeky do Doudleb.

Na jeden až dva dny akorát

Tam už o vodáky nouzi nemají. Jezdí se především úsek z Doudleb až do Krňovic, na kterém se Tichá a Divoká Orlice slévají a tvoří tak řeku Orlici. Na něm se nachází i kostelecký kemp, jehož součástí je také půjčovna lodí. „Letos je sice mírně nižší hladina vody, máme ale normální sezonu, o vodáky zde nouze není. Lidé nejraději jezdí úsek z Kostelce do Týniště,“ vysvětluje zaměstnanec kempu Libor Borůvka. To potvrzuje i Michaela Jurajdová z vodáckého centra Rampa Sport v Týništi nad Orlicí. „Většina vodáků, kteří využívají našich služeb, jede na řeku na jeden dva dny. Nejvyhledávanější je úsek z Kostelce do Týniště, někteří si ho protáhnou až do Krňovic, kde se většinou končí,“ vysvětluje Michaela Jurajdová.

Na rozdíl od velkých vodáckých destinací jako je Vltava nebo Lužnice, na Orlici přehršel tábořišť a kempů nenajdete. Jak na Tiché, tak na Divoké Orlici se dají spočítat na prstech jedné ruky. To však neznamená, že by nenabízely stejný standard, na který jsou zkušenější vodáci zvyklí z velkých řek.

Nechybí tady kvalitní tábořiště

Například kemp v Kostelci nad Orlicí nabízí bufet s občerstvením, dětský koutek nebo i trampolínu. Pro pohodlnější vodáky je možné spaní v chatkách, správný

dobrodruh by však měl spát pod stanem. Na to jsou v Kostelci připravení a místa je tam víc než dost. V Týništi sice občerstvení nenabízí, k dispozici je však alespoň sociální zařízení a sprchy na mince.

Vzhledem ke kvalitám kempů na Orlici je potřeba očekávat i ceny, které se často blíží těm z Vltavy nebo Lužnice. V Týništi nad Orlicí zaplatí táborníci starší 15 let za noc 40 korun, v Kostelci dokonce 60. Pro srovnání – ceny v tábořištích na Vltavě se pohybují od 20 do 60 korun za noc. I přesto ale není na Orlici o zákazníky nouze, jak potvrzuje Michela Jurajdová. „Tuto sezonu máme oproti loňsku větší návštěvnost. Je to především tím, že jsme nakoupili více lodí a můžeme si tak dovolit i více vodáků,“ dodává Michaela Jurajdová.

Rozhodnutí, zda pro vodáckou výpravu zvolit menší Orlici nebo jednu z prověřených řek, tak zůstává otázkou osobních preferencí. Orlice může nabídnout pohodovou atmosféru bez davů lidí, sjízdná délka však není tak velká a cenově si například oproti Vltavě člověk příliš nepolepší. Na jednodenní až dvoudenní výlet ve svém regionu je to ale ideální místo.