Tehdy se návštěvníci procházeli kolem Mariánského kostelíka, kde na ně z nejrůznějších koutků kynulo Opočno, jak je viděl malíř Alois Fišárek. Setkání, které před několika lety připravilo občanské sdružení Abakus, bylo příjemné a neformální, podobnou atmosféru slibuje i GALERIE NA CHODNÍKU.
Obrazce podle Kupky

Jak už název napovídá, místem bude chodník. Konkrétně chodník na severní straně Kupkova náměstí. Proč právě on, to vysvětluje Jiří Králíček (Abakus), který s nápadem přišel. „Obrazce složené z kostek na chodníku jsou inspirovány tvorbou malíře, jednoho ze zakladatelů abstraktní malby, opočenského rodáka Františka Kupky. Tento chodník nyní ožije díky dalšímu umění," přiblížil smysl Galerie na chodníku Jiří Králíček. Realizace, které se spolu s Abakusem ujalo město, spočívá v instalaci stojanů, na nichž se postupně představí Opočno. Třeba očima malířů známých i méně známých nebo snímky souvisejícími s některými výročími.

Akci podporuje také starostka města Šárka Škrabalová. „Opočno se tak představí jako město, které umění spatřuje nejen ve velkých galeriích a v nákladných akcích, ale i v drobnostech, které lze „potkat" na chodníku. Tato myšlenka se mi velmi líbí," oceňuje nápad starostka. Zahájení chodníkové galerie proběhne v pátek 22. května. Galerie se pak stane součástí opočenské nabídky pro celou turistickou sezónu.

Chodník osiřel. Hráli jsme s Kanadou

V sobotu 16. května odpoledne jsem šla vyfotit chodník, který se brzy promění v uměleckou galerii. Přála jsem si, aby po něm chodili lidé a fotografie tak byla živější. Ale všude bylo pusto a prázdno. Chvíli jsem nechápala, pak mi to došlo. Hrajeme s Kanadou! 
Bezradně jsem postávala na chodníku… Náhle jsem na druhém konci náměstí zahlédla hlouček turistů. Přednesla jsem jim svou prosbu. Byli z Prahy a když slyšeli, že obrazce na chodníku jsou inspirovány dílem Františka Kupky, neváhali ani chvilku a ochotně se na něho šli podívat. Pak už nebylo nic snadnějšího než vyfotit, jak se procházejí. Po této malé příhodě jsem znovu ocenila nápad s galerií, díky níž se turisté dozví o tom, že chodník je inspirován dílem Františka Kupky. A tak 
se určitě budou dívat nejen na galerii, ale také na místa svých kroků.

Dana Marková