To nádraží může být leckomu povědomé, zahrálo si totiž i ve známé detektivce z 80. let v hlavní roli s Jiřím Kodetem Smrt talentovaného ševce. Právě sem přijíždí Marie Rambousková, aby se záhy po vystoupení z vlaku dozvěděla, že její muž byl zavražděn. Od doby natáčení uplynuly už čtyři desítky desítky let, ale tady jako by se čas zastavil. Nyní budovu opočenské železniční stanice obepíná lešení, začíná rekonstrukce.

"V Opočně pod Orlickými horami v současné době probíhají pouze opravy částí nádražní budovy. Konkrétně se jedná o opravu fasády a odbourání nepůvodní přístavby, vytvoření bezbariérového přístupu do čekárny pro cestující a kompletní opravu veřejných toalet," uvedl mluvčí generálního ředitelství Správy železnic Dušan Gavenda.

Zmíněná novodobější přístavba již zmizela.

Železniční přejezd u Opočna.
FOTO: Přejezd "hrůzy" i nádraží v Opočně čeká rekonstrukce

"Součástí prací, které jsou plánované do poloviny letošního roku, je rovněž oprava přístřešku pro cestující a zpevněných ploch. V rámci oprav dojde také k obnově mobiliáře a doplnění stojanů na kola. Celkové náklady na realizaci činí přibližně 9,7 milionu korun," informoval dále Gavenda.

Motoristé přitom už několik let upozorňují na neúnosný stav blízkého železničního přejezdu, přes nějž musí doslova drncat.

"Hlavně by to chtělo opravit u trati, ty díry mluví za vše, člověk aby tam nechal tlumiče a kola," stýská si Johana, jedna z místních. A není sama.

U zámeckého letohrádku v Opočně roste lešení.
U zámeckého letohrádku v Opočně roste lešení. Začne oprava zchátralé střechy

Někteří proto raději volí cestu vedlejším podjezdem, kde sice silnice také není v ideálním stavu, ale alespoň se nemusí bát o tlumiče či o ztrátu autosoučástek. Ovšem pokud není zrovna zatopený.

Konec trápení by měl přinést letošní podzim.

"V roce 2023 dále Správa železnic provede ještě opravu přejezdové konstrukce na blízkém železničním přejezdu P5087. Tyto práce jsou plánovány na měsíc říjen," dodal Gavenda.