Opilci v ulicích. Ve většině případů jde o známé firmy, které se do podobného stavu dostávají v pravidelných časových intervalech. Ne vždy se však dokážou probrat sami. Někdy je nutné volat záchranku a opilého hospitalizovat.

Ve většině případů jim strážníci domlouvají, odvážejí je domů. Záchytná stanice či nemocniční pobyt jsou posledním řešením.

„Rychlou záchrannou pomoc jsme volali v pondělí k muži, který byl značně opilý a absolutně na nic nereagoval. Ležel před hernou na Starém náměstí,“ vzpomněl na poslední případ, kdy se záchranka věnovala opilci, Ladislav Chmelík z rychnovské městské policie.

Blokují pomoc

Silně opilí lidé mohou blokovat výjezd záchranky k člověku po infarktu, těžce zraněnému a jiným v ohrožení života. Pacienti se však do takové situace, kdy potřebují záchranku, nedostávají vlastní vinou a už vůbec ne dobrovolně jako ti, již vesele holdují alkoholu.

Rychnovští strážníci včera v pět hodin ráno u Fortuny našli mladíka, který zjevně přebral. „Podařilo se nám ho rozhýbat a postavit na nohy. Domluvili jsme mu a poslali ho domů,“ zavzpomínal si Ladislav Chmelík.

Také v Týništi n. O. městská policie umravňovala muže, který neodhadl, kolik jeho tělo vydrží panáků.

„Pán si ustlal u nádraží i s bicyklem a nechtěl odjet. Nakonec se mi ho podařilo postavit na nohy a doprovodit domů. Až se probere, čeká jej pokuta za veřejné pohoršení,“ uvedla včera Zdena Pálová, strážník týnišťské Městské policie.

Žena namol

U vlakového nádraží jsou dva stánky, kde se prodává alkohol. Jde tedy o místo, kde se opilci scházejí. „Pokud to je jen trochu možné, snažíme se je dostat domů. Jsou ale případy, kdy jsou ve stavu, že si jsou sami sobě nebezpeční. Pak voláme kolegy ze státní policie, kteří zajišťují transport na záchytnou stanici do Hradce Králové,“ pokračovala Pálová. Dodala, že opilství není pouze doménou mužů, ale alkoholu holdují i ženy. „Vyjížděla jsem k ženě, která byla totálně namol. Nereagovala. Skončila na záchytné stanici,“ řekla policistka.

V Kostelci potíže s opilci na ulicích prozatím utichly. „Nyní je opravdu klid. Občas najdeme někoho, kdo přebral a usnul na lavičce, a podobně. Tací však jsou schopní dojít domů sami. V minulosti jsme měli s opilci velké potíže. Jezdila sem záchranka, kolegové ze státní policie téměř pravidelně zásobovali hradeckou záchytku,“ vysvětlil velitel kosteleckých strážníků Petr Černohorský.

Také v Dobrušce se snaží opilce dostat domů. Odvoz do nemocnice záchrankou či transport na záchytku je i zde krajním řešením.

Autorita?

„Žijeme na maloměstě a každý se tu s každým zná. Jsou případy, kdy autorita uniformy nemusí být vždy tím nejlepším řešením. Téměř každý se jednou v životě opil. Málokdo je na to hrdý. Stát se to ale může. Pokud se případy neopakují, řešíme incident domluvou a doprovodem domů,“ prozradil praktiky strážníků v Dobrušce jejich velitel Luboš Adamec.

Strážníci Městských policií vregionu očekávají, že opilců na ulicích opět přibude. „Jakmile se oteplí, zvedáme zchodníků a laviček, kde si unavení alkoholem „ustelou“ podstatně více lidí, než tomu bývá vchladnějších měsících,“ uvedl Ladislav Chmelík za rychnovskou Městskou policii. Jeho slova potvrzují i další zástupci Městských policií vregionu.