Nejedná se ale jenom o ně, koho chystané změny ovlivní nejvíce. Přizpůsobit se musí i zaměstnanci větších hypermarketů, kteří přijímají změny zákona s nadšením, ale i s pochopitelnými obavami.

Poprvé by si mělo Česko vyzkoušet den bez nákupů ve větších obchodních centrech už v letošním roce – 28. října.
Omezení se ale kromě oslav vzniku samostatného Československa vztahuje i na další svátky, během kterých obchody zůstanou uzavřeny.
Zákazníci nebudou moci nakupovat také 1. ledna, na Velikonoční pondělí, 28. září, 25. a 26. prosince.

Omezení svátečního prodeje se nebude týkat pouze obchodů s menší prodejní plochou než 200 metrů čtverečních. Výjimku získají lékárny, čerpací stanice a obchody v nemocnicích, na letištích či dopravních nádražích.

Prodavači, jenž jsou zaměstnaní v supermarketech, oceňují na striktním nařízení vlády o zákazu prodeje zejména snahu poskytnout pracujícím lidem více volna a udržet je alespoň během svátků doma. „Například během Vánočních svátků je v supermarketu, kde pracuji, zavřeno pouze 24. prosince a ostatní dny se jede naplno od rána do večera," vysvětluje ochotně pokladní otevírací dobu prodejny jednoho z velkých obchodních řetězců.

„Každoročně nastává situace, kdy jsem žádán, abych přišel vypomoci třeba během Vánoc. A nyní nastává střet zájmů, kdy jako ochotný člověk chci vyhovět, ale na druhou stranu chci svátky strávit v klidu a bez práce," dodává mladý prodavač, který novelu zákona vítá s velkým nadšením. Jenže jeho kolegyně z jiného supermarketu se k připravovaným změnám nevyjadřuje se stejnými sympatiemi, natož aby pak pro to měla i pochopení. Naopak upozorňuje na velkou nevýhodu, kdy zaměstnanci budou připraveni o možnost většího výdělku, kterého by jinak mohli dosáhnout díky různým bonusům k jejich mzdě.

„O směny během svátků je vždycky u nás nesmírný zájem. Každý chce využít té možnosti, že jsou za ně příplatky. Jenže zrušením těchto směn o ně budeme bohužel ochuzeni, vyjadřuje za všechny svoje obavy pokladní ze supermarketu.

Měly by mít obchody otevřeno o svátcích?

Lubomír Hodoval

„Na danou otázku existují dva pohledy. Někteří lidé si chtějí vydělat, někteří ne. Například pro rodiny s dětmi je každý příjem navíc důležitý, proto kdyby prodavači a prodavačky měli dostatečné příplatky za práci ve svátek, tak by jim mělo být umožněno do práce jít. Také by jim za to mohlo být nabídnuto náhradní volno. Naopak v případě, že pracovat nechtějí, zaměstnavatel by neměl mít právo je k tomu nutit."

Eva Zaňková

„Zavřené obchody se mi v tomto případě zdají být v pořádku, sama bych o svátcích nikam nakupovat nechodila. A zaměstnanci si zaslouží mít také chvíli volna. Být doma a věnovat se rodině. Nic takového jako veliké markety moje generace nepamatuje, to nebývalo. A lidé si nákupy zvládli obstarat. Dokonce bych schvalovala, aby bylo zavřeno i v neděli. I lidé, kteří chodí do práce, si dokážou zorganizovat čas tak, aby se na nákup dostali."

Jana Smutná
„Tento zákon podle mého názoru vláda schválila dobře. Osobně sice nejsem prodavačka, sama pracuji často v sobotu a v neděli, i na nočních směnách, ale obchody by zavřené být měly. Alespoň o státních svátcích by lidé měli být doma. Ne se jen donekonečna honit za penězi a odpracovanými hodinami. A to samé platí i pro zákazníky, tím, že pár dní v roce nebudou moci nakupovat, jim přece nic důležitého neuteče."