Na olešnickém zastupitelstvu se názory na možnost získat církevní budovy různí. Momentálně se kloní k odmítnutí nabídky. Oficiální stanovisko zastupitelstvo římskokatolické farnosti nesdělilo.

O co jde?
Římskokatolická farnost nabídla Olešnici v Orlických horách bezplatný převod zdejší fary a kostela svaté Máří Magdaleny do majetku obce.
Názory v zastupitelstvu obce 
se rozcházejí. Někteří členové 
se obávají, že získají břemeno, které je finančně příliš zatíží.

Olešnická fara spadá do působnosti farního obvodu Bystré, který spravuje pět farností a čtyři velké kostely. „Odpovídající údržba i využívání kostela v Olešnici je mimo rozsah našich možností. Nutně bude docházet k chátrání objektu i k neodborným zásahům při řešení pouze jen havarijních stavů," tvrdí Jan Barborka, administrátor farnosti Bystré v Orlických horách.

Obec má zájem, aby kostel, stojící na vrcholu kopce nad náměstím, mohl lidem plnohodnotně sloužit. Proběhla již schůzka zástupců obou stran na královéhradecké diecézi, ovšem k žádným konkrétnějším závěrům se nedošlo. Nabídka farnosti se momentálně nachází na mrtvém bodě.

„Jednali jsme v Hradci Králové. Jenže diecézi nezastupovali církevní představitelé, ale pouze zástupci pro majetek, což nás mrzelo. Chtěli jsme slyšet právě jejich názor na to, jaké jsou možnosti fungování fary a kostela u nás v Olešnici," říká obecní zastupitel Vít Klouček, který je zároveň předsedou finančního výboru obce.

V případě, že se fara s kostelem na obec převede, počítá bysterská farnost se sloužením mší minimálně dvakrát do měsíce, případně dále během období svátků, poutí a posvícení. Obvyklou frekvencí bohoslužeb v Olešnici je v současné době jedna mše za měsíc.

„Stavební údržba kostela a fary vyžaduje koncepčnost a odbornost, kterou je obec schopna zajistit lépe než farnost. Podobně dnes nezbytné financování oprav z grantů a dotací je schopna obec zajistit lépe než duchovní správce, který v tom není zběhlý ani vyškolený," domnívá se Barborka, podle něhož obec disponuje zkušenostmi a je vybavenější po stránce odborného personálu. „Dá se předpokládat, že bude kvalitnějším správcem cenné památky. Mně osobně by zbavení se břemene péče o hospodaření s majetkem umožnilo získanou energii využít pro svůj hlavní úkol – poskytování duchovní služby a pomoci potřebným," uzavírá Barborka.

Veřejnost nereagovala

To, že se názory na možné převzetí kostela v obecním zastupitelstvu tříští, potvrdila Deníku olešnická starostka Eva Skalická. „Ve věci zatím nenastal žádný posun."
Vedení obce oslovilo také olešnické občany, aby se s ním podělili o svůj názor. Seznámilo je s konkrétní církevní nabídkou. Zpětná odezva od lidí byla minimální.
Podle Kloučka se obec snaží církvi vycházet vstříc. „Zrovna nyní jí pomáháme získat dotaci na opravu zdejších varhan. Zpracováváme projekt, v němž půjde o statisíce. My máme zájem, aby památka v našem obci fungovala."

Kostel sv. Máří Magdaleny v Olešnici v O. h.
- raritou barokního kostela z roku 1705 je přístup do budovy 
 krytým schodištěm (na malém snímku)
- stojí na místě původního dřevěného kostelíku z 15. století. 
 Roku 1861 byl postaven znovu po požáru.
- je chráněnou kulturní památkou České republiky



Klouček lituje, že se v Hradci nemohl setkat s nejvyššími představiteli církve v kraji. „Mám dojem, že se církev chce všech kostelů na horách zbavit, ať je to u nás, v Dobřanech nebo v Sedloňově. Ideální by pro ní bylo mít jednoho faráře v Dobrušce nebo v Novém Městě nad Metují, který by podle zájmu o bohoslužbu a podobně k obřadům dojížděl. My za službu zaplatíme a on zase odjede," přemýšlí nahlas správce olešnických financí. „Mohli nás přesvědčit o opaku, ale ani neuznali za vhodné se s námi sejít…"