Jak říká zápis z kroniky, publikovaný v knize o obci, nacisti Doudleby opouštěli opravdu ve spěchu a zůstala po nich pěkná spoušť. „Ráno jsou všechny ubikace po nacistické posádce prázdny, zmizela během noci. Co nemohli pobrat nebo zničit, naházeli do řeky a do struhy pod zámkem," říká zápis.
Podminováno bylo podle kroniky okolí školy. Předseda revolučního národního výboru proto nařizuje přísné střežení přístupů k nebezpečným místům.

„Jediným stisknutím knoflíku elektrického vedení byla by celá budova vyletěla do povětří. Proud byl sice vypnut, ale mladý četník, který se dvěma druhy odvážil se na zahradu, aby miny zneškodnil, stoupl na nástrahu a výstražná raketa pozdě všechny tři varovala. Výbuchem byl zraněn poručík Hudeček v obličeji, četař Grygera přišel o chodidlo pravé nohy a rotmistr Linger o levé oko. Jak později jeden rakouský záložník, který se uvolil miny odstranit, zjistil, bylo tam neméně než dvacet min. Za jejich zneškodnění si vyžádal bezpečný odchod domů. Všichni tři v šatlavě uvěznění zrádci byli tam ráno nalezeni oběšeni. Tak byl znemožněn jejich výslech a zjištění spoluviníků," říká zápis z kroniky k 8. květnu 1945.