Okresní město bude pokračovat v další etapě rekonstrukce pěší zóny v ulici Havlíčkova. V minulém roce se úspěšně podařilo dokončit úvodní etapu. Stavební práce zkomplikují život místním obchodníkům, ale pokud výsledná přeměna v dolní části prostranství bude stejně úspěšná jako ta horní, mohou se lidé do budoucna těšit na zónu, kam si mohou zajít nejenom nakoupit. V době, kdy prodejny zavřou, zde naleznou klid k odpočinku v příjemném prostředí.

Rychnov v letošním roce rovněž počítá s opravou Školního náměstí a zahájí rekonstrukci bývalého klubu Alien ve společenském centru.

„Měl by v něm vzniknout multifunkční multimediální sál s mobilní elevací (zasouvacím stupňovitým hledištěm) a kavárnou (bývalá Appaloosa). Pokud vše půjde podle plánu, zahájí provoz v roce 2017 promítáním digitálního 3D kina," uvedl před nedávnem Karel Štrégl, šéf rychnovské kultury. Město dále mimo jiné plánuje rozšířit parkovací kapacity v sousedství krytého bazénu, pokračovat bude rekonstrukce vodovodu a kanalizace v Lipovce a opravy chodníků.

Konečně cyklostezka?

Investiční priority Dobrušky jsou zřejmé. „Už před Vánoci byla zahájena výstavba smuteční síně v sousedství místního hřbitova. Dokončena by měla být letos v létě," uvedl místostarosta Petr Lžíčař. Pro léta netrpělivě očekávanou cyklostezku směrem na Opočno už město získalo stavební povolení. Do konce ledna požádá o přidělení dotace.

Starosta Dobrušky na sklonku uplynulého roku jmenoval na prvním místě mezi investicemi výstavbu moderní sportovní haly v sousedství gymnázia a základní školy Pulická. „Vyřeší problém absence zastřešených prostor pro pohybové aktivity tří škol – základní, gymnázia a Podorlického vzdělávacího centra. Projekt už byl dokončen."

Komunikace: 10 milionů

Kostelec hodlá opravovat komunikaci Pod Branou. Rekonstrukce by měla vyjít na téměř deset milionů korun. Kostelec počítá i s dalšími investicemi – například opravou stravovacího pavilonu nebo budov v technických službách. Peníze budou směřovat také na rekonstrukce chodníků a místních komunikací.

Opravy dvou hřišť

V Týništi nad Orlicí vloni dokončili opravu a modernizaci nádraží. Nákladná akce se nakonec vyšplhala na necelých 165 milionů korun. Město chce revitalizovat komunikaci a chodníky v lokalitě Pod Stávkem. Naplánovány jsou revitalizace hřišť – školního u místní ZŠ a víceúčelového s umělým povrchem na sídlišti U Dubu pro veřejnost. Starostka Jana Galbičková představila i další chystané akce: studii revitalizace městského parku, projekt Lesopark Olšina s odpočinkovou zónou a naučnou stezkou.