Celorepublikový smírčí výbor ODS zatím jen ústně potvrdil neplatnost lukavického sněmu, který nominoval do voleb pro kraj Rostislava Všetečku.

Civilního zaměstnance policie podpořilo 130 ze 188 přítomných členů nejen z Rychnovska, ale i z Holicka a Choceňska, kteří spadají pod volební obvod. „Na vamberský sněm byli řádně pozváni všichni členové, nakonec jich přijelo 188. Ti potom rozhodli o nominaci Vladimíra Benáka. Ačkoliv na sněmu zaznívaly hlasy, že je tak oslabena pozice ODS, protože žena by měla vyšší šance, většina z nás věří i v jiné kvality našeho kandidáta,“ reagoval včera na dotaz Vladimír Záleský, který Deníku potvrdil i rozhodnutí celorepublikového smírčího výboru ve věci znepřátelených frakcí ODS na Rychnovsku. Ty se totiž přetahují o posty v oblastní organizaci, která má dva předsedy a rozdílné kandidáty do kraje.

„V pátek jsme byli v Praze, kde nám bylo ústně sděleno, že celorepublikový smírčí výbor považuje lukavický sněm za nelegální,“ míní Záleský.

To připustil i poslanec Josef Ježek, který zastával kandidaturu Rostislava Všetečky do kraje. „Ve Vamberku nás přehlasovali. Od smírčího výboru jsem zatím žádné písemné stanovisko nedostal. Slyšel jsem asi tři varianty a mezi nimi byla i ta, že lukavický sněm byl neplatný,“ míní.