O nutnosti zařízení se na zastupitelstvu zpočátku vedly ostré spory. Někteří představitelé města zpochybňovali, zda je výstavba síně nevyhnutelná. V námitkách odmítajících stavbu zaznívalo, že dobrušští občané využívají služby rozlučkové síně v nedalekém Bačetíně.

Původní argument proti výstavbě smuteční obřadní síně
- oponenti hovořili o vysokých provozních nákladech zařízení

- argumentovalo se statistikami ze sousedních smutečních síní, 
 v nichž počet pohřebních obřadů klesá

- kritici apelovali na možnosti využívat obdobná zařízení
v okolí (Bačetín, Nové Město nad Metují)

Během úvodního hlasování návrh na výstavbu o jediný hlas neprošel. Oponenti mimo jiné argumentovali nedostatečným využitím zařízení a vysokými ekonomickými náklady na provoz. Zazněly rovněž hlasy, že lidé mají možnost využívat obdobná zařízení v sousedních městech a obcích. Z větších měst v okolí disponují místem, kde se lidé loučí se svými nejbližšími, například v Týništi nad Orlicí nebo v nedalekém Novém Městě nad Metují.

Koalici se však vloni návrh na výstavbu podařilo prosadit. V architektonické soutěži zvítězil projekt studia z Hradce Králové Šuda – Horský.

„Smuteční obřadní síň by měla v Dobrušce stát. Jsme městem třetího stupně," argumentuje dobrušský starosta Petr Tojnar. „O nutnosti výstavby mě definitivně utvrdily besedy se seniory i rozmluvy s dalšími občany města."

Ve volebních programech některých politických uskupení figurovala výstavba síně už delší dobu. Výběrového řízení na dodavatele se zúčastnilo devět stavebních společností. Síň přijde město na více než 15 milionů korun.

Na dobrušském hřbitově v poslední době přestávaly vyhovovat letité prostory, především márnice. Potřebné parametry nesplňovalo ani zdejší mobilní sociální zařízení. Navíc bylo obtížně přístupné pro starší lidi. „Zásluhou výstavby nového zařízení budou tyto nedostatky odstraněny, čímž se zkulturní zázemí hřbitova, který je denně navštěvován," tvrdí místostarosta Petr Lžíčař.

Kritiku v minulosti sklízela také nízká úroveň parkoviště. Mělo nedostatečnou kapacitu, parkovací plocha byla za dešťů rozblácená. Podle starosty dojde s výstavbou smuteční obřadní síně k rekonstrukci parkoviště, jeho rozšíření a zpevnění podkladu. „Vznik nové smuteční obřadní síně skutečně nelze chápat pouze jako postavení budovy, ale především jako zlepšení kulturního prostředí v místech posledního odpočinku s našimi spoluobčany, které si to už delší dobu zasluhovalo," říká Tojnar.

Staveniště je momentálně oploceno a probíhají na něm zemní práce.