Dnešek netrpělivě očekávali všichni čeští příznivci fotbalu. Řada z nich ale bude mít díky své profesi plné ruce práce. To platí o příslušnících policie, ale i personálu nejrůznějších restauračních zařízení.

Díky příhraniční poloze zasáhne okres tranzitní vlna fotbalových fanoušků. V jaké míře, to teprve ukáží následující dny. V rámci Rychnovska jsou po dobu konání šampionátu v provozu pouze dva silniční hraniční přechody, v Orlickém Záhoří a Bartošovicích v Orlických horách.

Přechod v Olešnici v Orlických horách se polská strana rozhodla uzavřít, takže je průchozí pouze pro pěší a cyklisty. Těm jsou nadále k dispozici i zbylé „turistické" přechody. V době konání šampionátu je ale vyloučeno překonávání hranice jinde než na místech, k tomu určených, protože polská strana dočasně obnovila ochranu vnitřních hranic, což jí úmluva o Schengenském prostoru umožňuje.

Konání šampionátu v sousedním státě klade větší nároky i na českou policii. Ta ale nechce konkrétní opatření blíže specifikovat. „Výkon služby bude posílen nejen v řadách pořádkových policistů, ale také u dopravní a cizinecké policie. V pohotovosti bude připravena i naše pořádková jednotka," uvedla Alena Kacálková, mluvčí Policie ČR v Rychnově nad Kněžnou.

Policie totiž nechce předjímat žádné scénáře a hodlá pružně reagovat podle aktuálního dění. Nicméně připustila, že by se očekávaný nápor na náchodský hraniční přechod mohl přelít i do rychnovského okresu.

„Budeme monitorovat příjezdové cesty ke všem silničním hraničním přechodům. Pokud by se některé místo začalo ucpávat, budeme provoz odklánět přes ty přechody, které budou aktuálně průchodnější," připustila Iva Kormošová, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie v Hradci Králové. To by mohl být i případ Orlického Záhoří, které je po uzavření Olešnice nejbližším přechodem východně od Náchoda.

Ti, kteří nikam necestují, mohou v klidu zaujmout svá místa u televizních obrazovek nebo promítacích pláten. Na úvodní zápas by nemělo být problém zajistit si místo i bez rezervace.

„Poptávka ze strany hostů je sice větší, ale očekávám, že se to rozjede až v průběhu šampionátu. Rusko není právě nejatraktivnější soupeř, ale v záloze máme náhradní židle," řekl Milan Petřík ze sportbaru Gullit v Dobrušce.

„Pro příchozí máme na páteční zápas dostatek míst i bez rezervací," potvrdila Jiřina Nosková, provozovatelka motelu Skalka v Podbřezí.