Prosadili se tady i výrobci z Rychnovska, konkrétně z Lična, Opočna a Dobrušky.
Titul toho nejlepšího potravináře si za svůj kvasový chléb letos odnesla společnost Beas Lično.

Výrobci získali titul 
od ministerstva

Oceněni byli rovněž vítězové jednotlivých kategorií. Řada jiných výrobků pak obdržela titul Regionální potravina Královéhradeckého kraje, udělovaný Ministerstvem zemědělství.

Jejich nositeli budou na příští čtyři roky například Slavíkova sekaná, česneková klobása ze Skaličanu, Kozoovčí tvarohová homolka od Petra Šourka, plnotučné čerstvé mléko z Opočna, Měnický pecen, medový dort od Tritonu, patnáctistupňové dobrušské pivo F. L. Věk, farmářské kysané zelí od Davida Smetany a řepný sirob od Oldřišky Foffové.
Kvalitní práce zemědělců byla oceněna celkem v 18 kategoriích.

Zvítězit chtělo více než sto potravinářů

Soutěže se v kraji zúčastnilo 122 produktů od 38 výrobců, nejsilnější zastoupení měly pekařské výrobky a kategorie ostatní.

Hodnotili se nejlepší producenti obilí i chovatelé skotu z jednotlivých okresů. Rozdány byly i celokrajské ceny za chov dalších hospodářských zvířat a ceny speciální.
„Letošní dožínky byly v každém směru bohatší než ty v předchozích letech. Přeji pořadatelům, aby se jim tento vysoký standard podařilo udržet i v příštích ročnících," zhodnotil výsledek pořadatelského úsilí Lubomír Franc, hejtman Královéhradeckého kraje. Za dva dny zavítalo na dožínky čtyřicet tisíc návštěvníků.

„Soutěž Regionální potravina podporuje nejlepší produkty z našich krajů. Je určena pro střední a malé podniky, zejména pro ty, které na vlastní propagaci nemají mnoho prostředků, a celostátní kampaň jim tak může pomoci proniknout na trh. Spotřebitelé nákupem výrobku s logem Regionální potravina získají záruku kvality a regionálního původu," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. Značka Regionální potravina se uděluje ve třinácti regionech České republiky, každý rok Ministerstvo zemědělství ocení na stovku nejlepších výrobků ze všech krajů. Hodnotí se vztah výrobku k regionu, použité suroviny, inovativnost či specifické senzorické vlastnosti.

„Regionální potravina se již dostala do povědomí širší veřejnosti a je vnímána výbornou kvalitou výrobků. Spotřebitelé se začali díky této značce vracet k tradičním místním potravinám. Ocenění letos získala například Oldřiška Foffová s výrobkem řepný sirob. Značka Regionální potravina pomohla tento tradiční, ale skoro již polozapomenutý produkt opět zviditelnit," upřesnil Ivo Konopa z Regionální agrární komory Královéhradeckého kraje, který je regionálním koordinátorem soutěže.