"Přerušujeme dodávku tepelné energie od 5. listopadu 8.00 do doby, než bude celá záležitost vyřešena u soudu. Se stížnostmi se můžete obracet na Energetický regulační úřad," oznámil v pátek obyvatelům Rokytnice v Orlických horách Luděk Koch, ředitel společnosti Ekoenergy Moravia z Dubňan. 

"Dodavatel tepla společnost Ekoenergy Moravia 4. listopadu jednostranně oznámila, že od soboty 5. listopadu přerušuje dodávky tepla a teplé vody ze zdrojů K1 (Dolní Sídliště a Stříbrný Vrch), KB2 a KB3 (Sídliště U Nádraží, Základní škola)," uvedlo město v sobotu na webových stránkách a sociálních sítích.

"Vedení města nadále usiluje o jednání se společností kvůli obnovení dodávek tepla. Vyjednáváním je pověřen pan starosta. Na sobotním jednání s hejtmanem Královéhradeckého kraje panem Martinem Červíčkem byl dohodnut další postup a potenciální formy pomoci. Pomoc přislíbil i europoslanec Tomáš Zdechovský, který operativně oslovil Energetický regulační úřad. Ten se současnou situací začne zabývat v pondělí," stojí v prohlášení města.

Problém je v ceně za dodávky tepla. Obec si ji nemůže dovolit. Nabídku města naopak společnost Ekoenergy Moravia není schopna akceptovat kvůli drahým energiím. "Naše společnost podnikla vstřícné kroky k vyřešení situace s dodávkami tepla, neboť 6. října 2022 rada města odsouhlasila odstoupení od smlouvy o dodávkách tepelné energie. Na jednání 1. listopadu s panem starostou Michalcem jsme předložili návrhy, za jakých podmínek jsme ochotni nadále provozovat kotelny a dodávat teplo. Druhý den jsme nabídku upravili, abychom vyšli vstříc vedení města," uvedl Luděk Koch, ředitel společnosti Ekoenergy Moravia.

"Diktát protistrany, kterým je řešení výhradně ve prospěch dodavatele, odmítáme," konstatoval starosta Rokytnice v Orlických horách Luboš Michalec ve svém vyjádření 1. listopadu.

"Naše společnost zásadně nesouhlasí s tvrzením města, že bychom protistraně něco diktovali. Již od prvopočátku sporu je to právě město, které není ochotné se dohodnout a tlačí nás k akceptaci jejich podmínek, které jsou pouze ve prospěch města a ne nás a vás jakožto jeho občanům," sdělila občanům společnost Ekoenergy Moravia z Dubňan.

Přerušení dodávek tepla si Rokytnice zažila už v srpnu. Zdůvodnila to požadavkem na vyšší cenu tepla kvůli růstu cen pelet.

O problémech s teplem v Rokytnici jsme psali zde:

Rokytnice v Orlických horách
Problém před topnou sezonou. V Rokytnici řeší smlouvu o dodávkách tepla

"Máme ceník nastavený na určitou cenu paliva za gigajoul tepla a v současné době je palivo jenom na tuně o sedm tisíc korun dražší. Letos v lednu jsme se domlouvali na ceně 6 390 korun za tunu, za kterou se tenkrát nakupovala, a teď stojí tuna pelet paliva 13 700 korun. Když dovezeme 24 tun, stojí nás to navíc nějakých 150 tisíc korun. Nejsme schopni, abychom to doplatili ze svého," vysvětloval v srpnu Luděk Koch ze společnosti Ekoenergy Moravia.