Proto většina obyvatel ví, kdo je u nich na vsi či v městečku starostou a – alespoň rámcově – na čem se pracuje.

O vysoké politice se zase lidé dozvídají večer co večer zpráv. Práce krajů, ta už pro řadu lidí tolik viditelná není a někdy jen těžko rozlišují, zda danou silnici opravuje obec, kraj nebo stát. Přesto jsou krajské volby, které se konají již 7. a 8. října, důležité, protože jejich výsledky život místních ovlivňují přímo. Myslí si to také respondenti, které Deník oslovil.

Nejvíce je zajímá jedna z nejpalčivějších otázek – stav silnic druhých a třetích tříd. Ty jsou totiž právě ve vlastnictví kraje. Je však čím dál tím jasnější, a poslední vývoj to potvrzuje, že obyvatele okresu bude zajímat také garance bezpečnosti. Důležitou otázkou je pak také krajské zdravotnictví a podpora kultury a spolků.

Anketa: V čem jsou podle vás kraje užitečné?

Jana Bárnetová, 34 let, Dobruška

Kraje jsou určitě užitečné, v našem regionu jsou ale i sektory, u kterých bych uvítala určité změny k lepšímu. Je to například stav silnic. Vím, že už se jich hodně opravilo, většinou se ale jedná o silnice první a druhé třídy, u kterých to není ani potřeba. Na menší komunikace pak zpravidla peníze nevyjdou, i když by si opravu zasloužily. Podle mě by měl také kraj více podporovat chod menších vesnických škol a ne jen těch velkých ve městě.

Kamila Nováková, 27 let - Javornice

Podle mě záleží na jednotlivých sektorech, zlepšovat se dá stále. Co se týče dopravy, silnice druhých a třetích tříd by na leckterých místech uvítaly opravu, například silnice v místní části Blatiny opravu nutně potřebovala a teď je radost po ní jezdit. Je dobře, že se v posledních letech modernizují zařízení pro poskytování sociálních služeb, jen je všude bohužel stále nedostatek personálu a kapacita zařízení je mnohdy nedostačující.

Milan Rohr, 57 let - Jaroslav

Kraje jsou určitě prospěšné, mají například svůj Integrovaný záchranný systém. V rámci kraje je řízena také integrovaná doprava, zde by se ale mohli více zaměřit na návaznost spojů, dříve na sebe vlaky s autobusy čekaly, teď už tomu ale tak mnohdy není. Byl bych rád, kdyby Královéhradecký kraj více podpořil zájmové spolky, například sbory dobrovolných hasičů. K volbám určitě půjdu, podle mého názoru je to velmi důležité a měl by se účastnit každý.

Filip Trnka, 28 let - Dlouhá Ves

Kraje jsou podle mě jen samosprávné jednotky, každý z nich se snaží pracovat co nejlépe. Co se týče například dopravní situace v našem kraji, přijde mi dost podobná jako všude jinde v celé republice. Dle mého názoru je určitě pořád co vylepšovat, snad to nově zvolení politici vezmou za své a skutečně k nějakým změnám k lepšímu dojde. Krajských voleb se chci zúčastnit, zatím jsem se ještě nerozhodl, koho budu volit.