Co chystajíZ bývalého areálu betonárny odstranili vlečku, která již byla nevyužívaná. Radnice už do ní nechtěla dál investovat.
Město čeká na analýzu rizik, pak by se mohlo začít s demolicí starých objektů.

V současné době odstranili v Borohrádku z bývalého průmyslového areálu vlečku, která je dlouhodobě nevyužívaná. Další rekonstrukce by ale byla příliš nákladná. Jen odstranění vlečky vyšlo téměř na 1,5 milionu korun. Město by mělo získat dotaci z kraje.

Z hlavní železniční trati směrem na Choceň totiž fungovala výhybka směřující do areálu betonárny. „Z hlavní trati jsme výhybku odstranili společně s objektem zabezpečovacího zařízení. Vlečka nebyla ve vyhovujícím stavu, aby se dala dál nějakým způsobem využívat, muselo by město investovat nemalé finance," prozradil starosta Borohrádku Martin Moravec.

Uvnitř v areálu ještě koleje zůstaly, jejich odstranění je totiž velmi nákladnou investicí. S jejich zrušením ale město do budoucna počítá.

Areál betonárny Prostory bývalé betonárny město získalo do vlastnictví na začátku roku 2014. Zaplatilo za ně čtrnáct milionů korun. Na nákup areálu si půjčilo.

Jedná se o opravdu rozlehlý areál, čítající více než osm a půl hektaru

Část areálu by měla být využita také pro výstavbu rodinných domů. Plánují zde i výsadbu zeleně nebo například vznik sportoviště.

Své sídlo by zde mohly najít i malé firmy, které se věnují pouze lehké výrobě nenarušující okolí.


Město spolupracovalo se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) a stavební akci zrealizovalo během plánované výluky. „Trať byla na tři dny zavřená a v té době proběhla také výměna kolejí na hlavní trati," vysvětluje starosta Martin Moravec.

V současné době ale v Borohrádku čekají na analýzu možných rizik, která ukáže, zda nehrozí na místě bývalého průmyslového areálu ekologická zátěž. Podle vedení města by se analýza mohla rozjet letos na podzim.

Radnice zatím čeká, co výsledky analýzy přinesou. Dříve se ale do obnovy areálu pustit nechtějí. Plánovaná analýza vyjde na více než dva miliony korun.

Momentálně v bývalé betonárně otevřeli sběrné místo, které začali místní obyvatelé hojně využívat.