Červíček se po úspěchu při podzimních senátních volbách rozhodl, že nechce kumulovat dvě politické funkce na plný úvazek. Ke konci roku proto už v pozici senátora skončil jako uvolněný náměstek na kraji. Prvním náměstkem hejtmana však zůstal i v roce 2019, byť neuvolněně. Fakticky tak Červíček dva platy nemá. K jeho senátorskému platu 82 400 korun však dostane odměnu za „vedlejší“ funkci na kraji. Zatímco pro uvolněné členy zastupitelstva výši odměny přímo stanovuje nařízení vlády, u neuvolněných stanovuje odměnu zastupitelstvo kraje. „Pohybovat se může v rozpětí od nuly do nařízením vlády přípustného maxima,“ napsal Deníku Ondřej Krátoška z ministerstva vnitra. Právě maximální možnou výši v pondělí zastupitel Červíčkovi schválili. S účinností od 28. ledna Červíčkovi náleží za výkon funkce neuvolněného náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje měsíční odměna ve výši 65 376 korun.

V Hradci důvod pro kritiku, na kraji ne

V listopadu vzbudila maximální možná výše odměny u neuvolněného náměstka hradeckého primátora Martina Hanouska vlnu nevole z řad opozice. U Červíčka ale proti maximální odměně při jednání zastupitelstva nikdo neprotestoval. „Líbilo by se mi ale, kdybychom to měli jako v Polsku, kde nesmí být souběh funkcí,“ uvedla Monika Štayrová z ANO, podle níž však Červíček práci na kraji zvládá dobře.

Výhoda i pro kraj

Podle Červíčka je souběh funkcí na kraji a v parlamentu výhodný. „Za dva roky v regionální politice jsem pochopil, že jsem pro dosažení potřebných změn i pro náš kraj často limitován. Proto jsem usiloval o funkci v Senátu,“ vysvětlil Červíček s tím, že i tam chce primárně hájit zájmy regionu. Spojení jeho dosavadní funkce s funkcí senátora mu prý umožňuje zmíněné limity překročit. S tím souhlasí i politolog Jiří Štefek. Ten připomíná, že dva platy pobírají i poslanci, kteří zároveň provozují lékařskou či právnickou praxi. Časovou náročnost obou funkcí Červíček přiznává. „Za mnoho let praxe, kdy jsem řídil 40 tisíc podřízených, jsem se však naučil organizovat efektivně svůj čas,“ říká bývalý policejní prezident Červíček.

Ilustrační foto
Komplikace pro D11. Firmy odstoupily od smlouvy na stavbu z Hradce do Smiřic