Stále poskytujeme dvě sociální služby – osobní asistenci v r. 2015 využívalo více než 55 dětí s handicapem a do centra denních služeb docházelo téměř 50 dětí a mladých dospělých osob s handicapem.
Mimo tyto služby jsme ale v uplynulém roce nabízeli další aktivity, které byly určeny nejen pro samotné děti s postižením, ale také pro jejich rodiny. Jmenovat můžeme např. letní tábory nebo víkendové pobyty pro děti, hipoterapii, zajištění speciální dopravy na odpolední aktivity, terapii EEG Biofeedback, odborné vzdělávací semináře a psychologické poradenství pro pečující osoby apod.

Zatímco sociální služby jsou hrazeny z příspěvků od rodin, částečně z dotací MPSV, Kraje nebo Měst a Obcí regionu, financování široké škály aktivit nabízených mimo tyto sociální služby musíme zajistit z jiných zdrojů, např. prostřednictvím malých grantů, finančních darů nebo organizováním různých akcí, do kterých zapojujeme i širokou veřejnost. V loňském roce se setkal s velkým ohlasem např. Benefiční večer pro Orion spojený s aukcí obrazů a zážitků, Country bál s kapelou Kalumet, akce Pečení pro Orion v závodě ASSA ABLOY v Rychnově. Podporu veřejnosti jsme zaznamenali také v hlasování 1. ročníku soutěže TESCO a v průběhu kampaně „Papír pro Orion", která byla určena na nákup Motomedu.

Právě poslední zmiňovaná akce – kampaň „Papír pro Orion" se setkala opravdu s nečekaným ohlasem a zapojili se do ní nejen jednotlivci, ale také školy a firmy. Ti všichni tak vlastně udělali dva dobré skutky najednou – pomohli životnímu prostředí a zároveň nám – a to celkovou částkou cca 50.000,- Kč, kterou jsme použili na zaplacení části Motomedu (speciálního zařízení pro cvičení osob s postižením). Ještě jednou touto cestou všem srdečně děkujeme!

Mnozí z Vás považovali tento náš počin za velmi dobrý nápad a přáli si jeho pokračování. Proto jsme se dohodli se sběrnou a sběr druhotných surovin pokračuje. Získané finanční prostředky použijeme na rekonstrukci a zařízení nových prostor v Centru Orion, které budou určeny pro aktivizační činnosti a nácviky pracovních terapií osob s postižením.
Obracíme se proto na vás i v tomto roce – pomozte nám opět se sběrem papíru a dalších druhotných surovin!
A jak na to?
Je mnoho možností a variant, jak nám můžete pomoci – doneste sběr z domu, oslovte příbuzné i další známé, firmy, ve kterých pracujete Vy nebo Vaši příbuzní a známí, zapojte do kampaně školy, do kterých chodí Vaše děti, zorganizujte sběr ve Vaší obci apod. Zapojit se do sběru papíru (nebo železa či jiných druhotných surovin) může přece každý z nás!
Sběr můžete odevzdat přímo ve Sběrně S. Krejčí (KENVI CZ s.r.o.), ul. Na Jamách v Rychnově nad Kněžnou, pokud máte menší množství, můžete ho předat i u nás v Centru Orion v Dlouhé Vsi.

Velmi rádi Vám také pomůžeme s konkrétní sběrovou akcí, kterou byste chtěli zorganizovat – připravíme Vám letáky, zařídíme přistavení kontejneru apod. (v případě zájmu prosím kontaktujte p. Červinkovou, tel. 494 371 928, mob. 775 369 434).
Pokud potřebujete nejprve dokumenty skartovat, ve spolupráci s Obchodní akademií v Kostelci nad Orlicí Vám můžeme zařídit i skartaci a následný odvoz do sběrny.
Pomozte nám i Vy, abychom mohli pomáhat my! Také díky Vám budeme moci podporovat osoby s handicapem tak, aby mohli žít stejný život, jako jejich zdraví vrstevníci.

(mč)