Do venkovských stavení pronikaly ozdobené vánoční stromečky ještě pomaleji. Až do první světové války bývala v mnoha domácnostech pouze ozdobená smrková nebo jedlová větev.

Nyní je stromeček neodmyslitelnou součástí vánočních svátků, za kterou lidé neváhají utratit leckdy i více než tisíc korun.Razítko

Trendem posledních let se totiž stává jedle Nordmann. Mnoho prodejců se shoduje, že o ni lidé jeví největší zájem. U velkoprodejců stromků se její cena často vyšplhá až na částku kolem čtrnácti set korun. Menší prodejci ji nabízejí levněji. Nejméně peněz vytáhnou z kapsy ti, kteří zamíří pro smrček.

Cena nevzrostla

Ceny vánočních stromků i jejich prodej však podle odborníků zůstanou letos na loňské úrovni.

Dovozy z Dánska a Německa stagnují, tvrdí místopředseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman. Stromy pěstuje na jedné z největších plantáží na západě Čech, která spravuje 30 hektarů pozemků poblíž Sušice a Klatov.

Stromky nabízí 20 až 30 velkým obchodníkům v zemi. „Prodávám jim stejně jako loni jedli za 350 korun za kus, což se drží zhruba deset let. Černou borovici nabízím za 195 korun, borovici lesní a stříbrný smrk za 175 korun," dodal.

Z jeho vyjádření lze jasně odvodit, jak se pak ceny vyvíjejí a které stromky zákazníka přijdou na méně peněz. Pro řadu lidí je totiž suma, kterou za stromek vydají, rozhodující. „Kupuji povětšinou smrček. Líbí se mi nejvíce a také stojí nejméně. Pravdou je, že rychleji opadává. Nejsme však rodinou, která by stála o to mít „Vánoce" ještě v únoru," prozradila Jana Dvořáková z Rychnovska.

Vše, co potřebujete vědět před nákupem vánočního stromkuVánoční stromečky jdou na odbyt.Stromek přírodní, nebo umělý? V České republice nebylo statisticky zjištěno, kolik lidí používá stromek přírodní a kolik umělý, ale v Německu má umělý stromek pořád méně lidí a jejich počet brzy klesne na 5 procent . Podle odborníků je to dáno jednak tradicí a také dobrou životní úrovní obyvatel.

Jak se chovat k živému vánočnímu stromku:
Řezaný stromek: V čase předvánočním je stromek třeba skladovat v chladném prostředí, nejlépe postavený v nádobě s vodou, ale předtím je třeba odříznout malý špalíček na kmínku, zalepeném smolou, aby voda mohla ke stromku proniknout. Pokud máte na stromek stojan s vodou, musí kůra stromku dosahovat až do vody, tedy nesmí se ořezávat, stromek saje vodu pletivy pod kůrou. Po Vánocích stromek ostříháme a spálíme v kamnech nebo odneseme na sběrné místo.
Stromek v květináči: Stromek přeneseme z venku do místa s vyšší teplotou (5-10 °C – sklep, garáž) a necháme ho tam několik dní, poté jej přeneseme na chodbu nebo do bytu do nevytápěné místnosti o teplotě 15-18 °C. Ve vytápěné místnosti v bytě je třeba stromek nechávat co nejkratší dobu 
a samozřejmě zalévat, ale pozor nepřelít. Po Vánocích stromek přenášíme v obráceném pořadí zpět a ponecháme až do jara v teplotě 1 – 5 °C. 
Ven stromek vyndáme až v období, kdy nehrozí pozdní mrazík. I přestože dodržujeme tento postup, někdy se stane, že stromek nepřežije, protože 
nezvládne rozdíl teplot. „Já bych do bytu doporučil řezaný vánoční stromek ve stojanu s vodou, a ten v květináči ozdobte a nechte na zahradě, balkóně 
či terase," říká František Valdman, místopředseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků.