V nadcházejících eurovolbách si mohou lidé vybírat ze čtyřicítky stran, hnutí a seskupení. Na kandidátce devatenácti z nich mohou zakroužkovat i zástupce Královéhradeckého kraje. O post europoslance se jich uchází asi třicítka.

Nejznámějším jménem a jedním z favoritů je současný europoslanec Tomáš Zdechovský (39), který opět kandiduje za KDU-ČSL.

Dalším známým politikem, který má zájem o působení v europarlamentu, je nynější poslanec za KSČM a krajský zastupitel Zdeněk Ondráček (49). O návrat do politiky usiluje lékař Vladimír Dryml (67) z Vrchlabí, který v minulosti působil jako senátor za ČSSD a SPOZ a nyní kandiduje za uskupení Česká suverenita.

Mezi uchazeči o místo v Evropském parlamentu v kraji výrazně převládají muži, z okresů je nejvíce zastoupeno Hradecko. Kandidáti se rekrutují z řad lékařů, právníků, poslanců i studentů, je mezi nimi i starosta, elektromechanik, děkanka filosofické fakulty, reklamní agentka či spisovatelka.

Nejstaršímu kandidátovi z kraje je přes sedmdesát let, naopak nejmladší je 21letá studentka Sabina Sejkorová z Kvasin, která kandiduje za hnutí Ne-volim.cz.

Hnutí ANO oficiálně zahájilo předvolební kampaň
Eurovolby prověří sílu stran. Triumf ANO může překazit nízká volební účast