Party zůstávají
„Bohužel stávající teplé počasí a také nepříznivá předpověď nám neumožňují vyrobit potřebné množství technického sněhu. Potřebovali bychom čtyři dny mrazů, abychom 10 tisíc kubíků připravili," objasnil pořadatel Jan Prouza. A hromadu technického bílého „zázraku" by museli mít organizátoři nachystanou do pondělí. To je den, kdy by se muselo začít s přípravami.
„Do poslední chvíle jsme řešili, jak to uděláme. Vzhledem k tomu, že by se nyní rozjížděly mediální kampaně, museli jsme dát jasné rozhodnutí," poznamenal Jan Prouza.
Přestože se závody neskuteční, celá akce zrušena není.

Vyrobit sníh i „za tepla"? 
Jde to, ale za jiné penízePotřebných 10 tisíc kubíků umělého sněhu by přeci jen organizátoři O'Neill Soldiers mohli připravil i v těchto jarních podmínkách. Nevěříte? Tak věřte. Jde to. I oni to vědí. Jenže, aby to klaplo, musela by se tato akce konat třeba v New Yorku.
Proč právě tam? Protože městská kasa a sponzoři by dali dohromady tolik peněz, že několik milionů vynaložených na přípravu umělého poprašku, by už nehrálo roli. Bohužel jsme, ale v Čechách a organizátoři mají omezený rozpočet, s nímž si takové zázraky dovolit nemohou.

Plánované party a vystoupení DJ's a dalších interpretů se od čtvrtka 7. do soboty 9. března rozjedou naplno. „Kulturní program si budou moci lidé vychutnat celý. Víme, že dorazí i někteří jezdci, kteří nám vyjadřovali podporu a moc je mrzelo, že závody se nepojedou, ale nechceme dělat nic polovičatě," doplnil pořadatel Prouza.
Do terénu se tak nedostane ani skibobista David Krejčí, který každoročně s rolbou připravoval deset metrů vysoký skok. „S přípravou se musí začínat tak čtrnáct dní dopředu. Je to fakt makačka. Letos jsem se na akci moc těšil a mrzí mě to.

Měly přijet velký hvězdy a bylo to dobře promakaný. Jen doufám, že tahle jarní zima je poslední na minimálně dvacet let," poznamenal skibobista.
Strach, že by v příštím roce mohla být nižší návštěvnost anebo by jezdci dali přednost jiné akci, organizátoři nemají. „Naopak jsme se dočkali podpory," dodal Jan Prouza.
O'Neill Soldiers však není jedinou akcí, kterou zradilo počasí.

Přestože ještě není úplně rozhodnuto, s největší pravděpodobností se letos neuskuteční ani závod v běhu na lyžích Orlický maraton. Pořadatelé ho už kvůli nepříznivému počasí jednou přeložili na první březnový víkend. Nyní však všechno nasvědčuje tomu, že ani tehdy se neuskuteční.
Přijdou o peníze
„Situace se vyvíjí špatně. Pokud se razantně nezmění počasí a nenapadne sníh, čemuž ale zatím nic nenasvědčuje, budeme zřejmě muset závod zrušit," prozradil už spíše skepticky Jaroslav Šabata z organizačního výboru závodu.

Pro Ski Skuhrov nad Bělou, který akci pořádá, by to nebyla zrovna milá zpráva. Kromě vracení startovného, by především došlo k výpadku peněz, jež každoročně slouží oddílu dětí. „Museli bychom je nahradit," dodal Šabata.
Zima s jarními teplotami už poznamenala klání psích spřežení Šediváčkův long, který se jel namísto se saněmi s kárami. Zrušen byl i závod saní rohatých.