V odlehlejších oblastech tak mnoha rodičům odpadne řada starostí, které by museli řešit, kdyby jim zřizovatel předškolních zařízení nevyšel takto vstříc.

Mateřská škola v Deštném v Orlických horách a její pobočky v Orlickém Záhoří a Olešnici v Orlických horách budou totiž střídavě v provozu po celý červenec i srpen. Ve dvou týdnech se jejich provozy dokonce překrývají.

Konkrétně Mateřská škola v Deštném bude otevřena od 1. do 20. července. Mezitím se již 16. července pro své svěřence otevře školka v Orlickém Záhoří, která bude v provozu až do 10. srpna. V závěru prázdnin ji nahradí školka v Olešnici. Ta zahájí prázdninový provoz 6. srpna a fungovat bude až do konce prázdnin.

Harmonogram byl sestaven tak, aby nenastala situace, pokud by nebyla otevřená žádná z mateřských škol, které spadají pod Základní a Mateřskou školu v Deštném v Orlických horách.

Tento rozvrh na svém květnovém zasedání schválilo zastupitelstvo obce, které tuto situaci řešilo poprvé. „Dříve pod nás školy z okolních obcí nespadaly. Nezájmu rodičů se ale neobáváme," doplnila Alena Křížová, starostka Deštného v Orlických horách.