Od října tohoto roku ovšem kulturní akce a koncerty přesahující hodinu nočního klidu musí obce zahrnout dlouhodobě dopředu do obecních vyhlášek. Ztratí tím tedy možnost udělovat pořadatelům výjimky narychlo.

Otázkou dále bude, jak se této nové úpravě přizpůsobí pořadatelé malých akcí. Ale hlavně i těch, které vznikají spontánně a nikoli v dlouhodobém časovém horizontu. „Určitě to bude složitější. A myslím si, že i někteří pořadatelé skončí. Letních venkovních akcí bude prostě méně. Menší zábavy se dělat nebudou a vydrží jen ty silné a vyhlášené," prozradil Jaroslav Černý, pořadatel koncertů v obci Pohoří.

Podle jeho názoru bude samozřejmě záležet i na tom, jaké s sebou novela přinese složitosti v administrativě.

Důležité bude vymezení, jak dlouho dopředu bude nutné vše nahlásit.

Zároveň si také myslí, že pro fungování zaběhnutých tanečních zábav a koncertů v Pohoří to nebude znamenat žádné omezení.

Jaké reálné dopady bude mít novela zákona na fungování především letních koncertů a kulturních akcí, ukáže až podzim tohoto roku či spíše další sezóna. Nicméně je jisté, že pořadatelé, ve spolupráci s obcemi, se budou muset soustředit na dlouhodobé plány. Ve většině případů tomu tak je již v současné době. V každém případě informací o blížící se změně zatím pořadatelé moc nemají.

„Teď nemám přesné informace. Naštěstí naše plány máme z 95 procent jasné už na přelomu ledna a února. Asi nás to nepoškodí, ale v každém případě to příjemné nebude," uvedl správce areálu kosteleckého koupaliště Marián Šipoš.

Obecně pak zastává názor, že podobné zákonné úpravy, které svazují ruce městům a pořadatelům, odkazují k předrevolučním dobám.

„Na svém místě jsem už od poloviny 90. let. Porevoluční léta se nebojím nazvat „zlatá devadesátá." S postupem času je to horší a horší. Lidé už nejsou tak tolerantní. Podobné zákony prospívají spíše jen těm, kteří chtějí škodit," uzavírá Marián Šipoš.

Pořadatelé kulturních akcí ve Slatině nad Zdobnicí sdružující se pod spolkem Zevnitř Ven se nastávající změny příliš neobávají. S obcí spolupracují dostatečně dopředu a večerní kulturní podniky plánují i s ohledem na přírodní areál, ve kterém působí. Nicméně i u nich novela zákona vyvolává rozpaky. „Ohledně novely se mi nelíbí hlavně to, že by se tím měla vytvořit další administrativa," řekla ředitelka Tereza Bížová.

Názor veřejnosti 

Petr Kopecký hudebník, 28 let
Přijde mi to dost omezující. Je to zbytečně banální věc. Bude se muset řešit spousta věcí okolo. Zkrátka je to celé nesmysl. Proč by měl někdo jiný nepřímo rozhodovat o časech a datech koncertů než konkrétní město. 
Jiří Kubíček realizační technik, 24 let Je to celé zbytečná provokace. Nevím, jak dlouho dopředu se budou muset akce nahlašovat, ale spousta akcí vzniká v hlavách pořadatelů během roku nebo i několik měsíců před konáním, takže se touto „kulišárnou" spousta kvalitní produkce eliminuje či zruší.
Martin Vyšehradhudebník, 26 letNejsem jeden z těch, kteří by nadávali na starší lidi, protože nejsou tolerantní vůči mladým. Sám často s kapelou koncertuji. Je těžké říci, jestli je zákon správný či nikoli. Nicméně se přikláním k tomu, že se mi jeho podoba nelíbí, a nemyslím si, že je to správně vyřešeno.