V dnešní přetechnizované době si každá nová kniha zaslouží pozornost, zvláštní pozornost však navíc zasluhují knihy s regionální tématikou. Mezi ně patří Stručné dějiny Dobrušska a Opočenska, publikace, která ještě voní novotou, protože spatřila světlo světa v první polovině dubna.

„Vše začalo jakousi buditelskou myšlenkou, aby se historie a dějinné události dostaly k dětem a aby děti začaly mluvit o věcech, které jim v mnoha případech nejsou známé nebo jim unikají. V kontextu historie Evropy a Čech chceme ukázat, co se v tu kterou dobu dělo v Dobrušce a Opočně, popřípadě někde v okolí," vysvětluje Jiří Králíček ze spolku Abakus, iniciátor tohoto knižního počinu.

Autoři tedy zacílili především na nejmladší generaci, což se projevilo také ve velkém počtu barevných ilustrací, kterými knihu na cestu za čtenáři vybavil Petr Netík, výtvarník tvořící i pro časopis ABC nebo motoristické časopisy.

„Tentokrát se poněkud držel na uzdě právě proto, aby obrázky byly blízké dětem, ale aby si knihu s chutí prolistovali i jejich rodiče stejně jako učitelé," zhodnotil práci ilustrátora Jiří Králíček.
Nově vydaná kniha zaujme nejen děti, ale celé rodiny, zkrátka všechny generace, je vhodná i pro školy a návštěvníky regionu. Jak uvádějí tvůrci: „Historikové a archeologové poznali a prověřili minulost, která se však nebrání ani fantazii, a proto může být vyprávěním i uměním ilustrátora pohádkově zkreslená". Ne všechno, co je tedy uvedeno, je pravda. Záleží na čtenářích, aby se snažili hledat spojitosti, o nichž se píše.

Dana Ehlová