V tento den se otevřelo mnoho kostelů také na Rychnovsku. Pro návštěvníky byl připraven také bohatý kulturní program. Každý, kdo přišel, si mohl prohlédnout celý kostel.

Do Noci kostelů se zapojil například kostel svatého Václava v Dobrušce. Zde si mohli návštěvníci užít bohatý kulturní program. Dozvěděli se také něco o tom, jak funguje život na faře. Vystoupil zde například i místní chrámový pěvecký sbor. „Doprovázela jsem zde chrámový sbor Dobruška. Jsem katolička, do kostela chodím pravidelně. Snažíme se touto formou ukázat, jak kostel vypadá a o čem vlastně víra je," vysvětluje Irena Pavlíčková z Dobrušky.

Příběhy a pověsti dobrušských a opočenských kostelů tu představil vedoucí dobrušského muzea Jiří Mach.

Mnohé nalákal také bohatý kulturní program.

„Na Noc kostelů chodím pravidelně, jsem z Dobrušky, takže se jdu vždycky podívat. Kostel navštěvuji také, když se konají například vánoční a velikonoční mše. Dnes jsem si poslechla chrámový sbor, prohlédla jsem si kostel a také zdejší výstavu," prozrazuje Lenka Jonášová. Kostel byl otevřen například také v Lukavici, i zde si mohli příchozí prohlédnout veškeré prostory.

Zdejší kostel Nanebevzetí Panny Marie byl také v tento významný den zkrášlen květinovými aranžmá. Své obrázky tu vystavovaly děti z místní mateřské školy. Ani Rychnov nad Kněžnou nezůstal pozadu. Do místního kostela svatého Havla se také mohli přijít v pátek podívat místní i lidé z okolí. Rovněž v Rychnově zazpíval místní chrámový sbor. Návštěvníci mohli ochutnat také mešní víno, hostii. Každý měl možnost prohlédnout si celý kostel i zvonici.

Do kostelů v pátek vyrazili nejen ti věřící, ale i nevěřící, kteří si chtěli prohlédnout svatostánek se vším všudy.