Důležité je dobře si rozmyslet, jaká rekvalifikace by byla uplatnitelná na trhu práce.
„V současnosti je veliký zájem o svářečské průkazy, řidičské průkazy  a také o kurz na vysokozdvižné vozíky.

Počet nezaměstnaných na úřadech práce na Rychnovskuk datu  31. 3. 2013
v evidenci celkem 3561
z toho osob se zdravotním postižením 350

k datu 30. 6. 2013
v evidenci celkem 3096
z toho osob se zdravotním postižením 348

k datu 30. 11. 2013
v evidenci celkem 2998
z toho osob se zdravotním postižením 344

k datu 31. 12. 2013
v evidenci celkem 3274
z toho osob se zdravotním postižením 357

Tyto rekvalifikace jsou v praxi  poměrně využitelné,"sděluje  referentka zaměstnanosti Alena Martincová.
Ta ale také dodává, že jsou i rekvalifikace, které příliš velké uplatnění na trhu práce nemají.

Jsou to například kurzy účetnictví. V tomto oboru je problémem, že nemohou sehnat práci ani odborně kvalifikovaní a vystudovaní klienti. Těžko se potom může uplatnit například žena pouze s rekvalifikačním kurzem.
„Pokud bychom někoho k nám do kanceláře hledali, upřednostníme kandidáta s vyšším vzděláním. Nevadí nám ani čerství absolventi, ti totiž mají zkušenosti z daného studia," vysvětluje Dagmar Christophová z daňové kanceláře v Rychnově nad Kněžnou.

Dnes je podle ní samotná rekvalifikace nedostačující. Na pracovním trhu je spousta nezaměstnaných, kteří daný obor přímo vystudovali.
To, že má někdo rekvalifikační kurz, mu ještě nezaručí, že opravdu sežene práci.

Situace na trhu práce je složitá. Mnoho lidí velice často mění pracovní obor. Stává se i to, že si udělají rekvalifikaci v určitém oboru a nakonec se uplatní v úplně jiném.  Protože se jim naskytne jiná příležitost.

„Zájem o rekvalifikaci je stále, i když v minulých letech byl i větší počet zájemců.  Dříve byl hodně oblíbený počítačový kurz, dnes už tomu tak není. Nevím proč, zrovna tento kurz je využitelný i v osobním životě. Znalost práce na počítači je dnes již nutností," dodává Alena Martincová, referentka zaměstnanosti na úřadu práce v Rychnově nad Kněžnou.

Většinou jde o ženy
Vysoká nezaměstnanost je stálým problémem, na úřadech práce mají i klienty, kteří hledají práci roky.

Nejhůře se hledá práce ženám.
Pro ty je hodně lákavá rekvalifikace například v pedikúře, manikúře nebo modeláži nehtů. V těchto oborech je ale tak velká konkurence, že je lepší si v tomto případě udělat živnostenský list.
„Rekvalifikačního kurzu jsem se zúčastnila poté, co jsem skončila na úřadu práce a nemohla jsem najít uplatnění ve svém oboru. Z počátku jsem věřila, že by mi to mohlo pomoci, ale zjistila jsem, že většině zaměstnavatelů pouhý kurz nestačí. Zkušenosti jsou to dobré, jen si nemyslím, že by vedly k nalezení zaměstnání," svěřuje se Věra M. z Rychnovska.
Některé firmy a spolky se zaměřují přímo na rekvalifikaci nezaměstnaných.

Výhodou je, že tyto zájemce mohou také zaměstnat.
Jedním z nich je občanské Sdružení Splav, které poskytlo práci lidem v evidenci úřadu práce.

Jednalo se například o kurzy práce s motorovou pilou a křovinořezem, zahradnické práce, příprava na vlastní zaměstnání. Tyto kurzy se konaly až do prosince roku 2013.
„Od ledna do prosince 2013 bylo zaměstnáno devět absolventů zmíněných kurzů ve Sdružení Splav, z toho dvě osoby na poloviční úvazek, a to zejména při údržbě zeleně v obcích. Aktivně se zapojily města a obce Solnice, Rychnov nad Kněžnou, Kvasiny, Libel, Skuhrov nad Bělou a další, " prozrazuje Martina Doskočilová ze Sdružení Splav.

Zaměstnanci pracovali zpravidla ve dvou až třech skupinkách, zabývali se zejména údržbou zeleně.
„Jsem rád, že jsem si mohl vydělat peníze, ale na druhou stranu si myslím, že tam bylo dost málo té zahradnické praxe. Hodně jsme se zaměřovali na vyřezávání náletových dřevin a tak podobně," uvedl pan Nosek, jeden z účastníků kurzu.

Na úřadu práce v Kostelci nad  Orlicí zastávají názor, že někdy kurzy pomoci můžou.

„Záleží na situaci, někomu rekvalifikace pomoci může, jinému zase ne. Přednostně ale řešíme ty čekatele, u kterých víme, že právě daný kurz jim chybí k tomu, aby sehnali odpovídající práci, "vysvětluje ředitelka kontaktního pracoviště v Kostelci nad Orlicí Petra Krejčí.