Řady pacientů se stále rozrůstají, čekárny praskají ve švech a stomatologové nevědí, co si počít.

Své o tom ví lékařka Ludmila Malátková, která má svou ordinaci v Rychnově nad Kněžnou.
I ona se každé ráno potýká s návalem zájemců o její zdravotní péči, musí však většinu z nich odmítnout. ,,Stav u nás je kritický, máme úplně plno. Kromě obyvatel tohoto okresu k nám navíc denně chodí spousta cizinců pracujících ve Škoda Auto. I těm musíme vysvětlovat, že je nemůžeme ošetřit," říká Malátková.

Nové zájemce přijímá jednou ročně po přepočítání úbytku klientů například kvůli stěhování či úmrtí. Výjimku tvoří snad jen děti již zapsaných pacientů, které Malátková s ochotou přibírá do své klientely. I přes takto přísná kritéria je však v její ordinaci zaevidováno přibližně dva a půl tisíce lidí. Lékařka se tedy ve svém zaměstnání musí pěkně otáčet.

A ani vyhlídky do budoucna nejsou pro zubaře a pacienty na Rychnovsku nadějné – Ludmilu Malátkovou stejně jako mnoho dalších zdejších zubních lékařů čeká brzy důchod, nemá ale komu svou ordinaci předat.

Mladých stomatologů je sice nyní již relativně dost, po absolvování vysoké školy však zůstávají ve větších městech, kde hledají lepší pracovní podmínky, než jim může nabídnout maloměstské zdravotní středisko.

,,Čerstvě vystudovaní zubaři nejsou zvyklí pracovat jako my. Chtěli by malou ordinaci s pár set pacienty a vysoký plat. V našem okrese už někteří vysloužilí zubaři svá střediska zavřeli, protože nenašli zájemce, který by v nich chtěl ordinovat. To však už teď žalostný stav ještě zhoršuje," stěžuje si stomatoložka Ludmila Malátková na bezvýchodnost situace. I v ostatních ordinacích na Rychnovsku pracují převážně zubaři pokročilého věku, které zanedlouho zřejmě stihne stejný osud. Ti, kteří se ještě nechtějí svého zaměstnání vzdát, snižují svou pracovní dobu a nadále ordinují.

,,Není divu, že někteří zubaři místo zaslouženého odpočinku pokračují v práci. Pokud si zařídili svou ordinaci, chápu, že nechtějí, aby její několikamilionové vybavení skončilo na smetišti. Dlouhodobě to ale situaci nevyřeší. Potřebujeme mladé doktory, kteří toho zvládnou více než šedesátníci," dodala lékařka.(net)