Kolo Češi milujíNejoblíbenějším sportem v Česku je cyklistika. Její popularita stále roste. Nechává za sebou běh a dokonce i fotbal. Podíl na tom má nejen osvěta v rámci péče o životní prostředí, ale i vznik nových cyklostezek a příklon ke zdravému životnímu stylu.

Při našich klimatických podmínkách je tento druh sportu provozován převážně od dubna do konce října. Jízda na kole má velkou tradici, v současné době ale její popularita stále roste.

Zájem o jízdu na kole se každoročně zvyšuje. Na kolo usedají jak sportovci, tak ti, pro které je jízda hlavně zábavou. Na kole jezdíme častěji do práce i na výlety.

Vidět to bylo i na sobotním otevírání cyklosezony na Kostelecku. Akce se zúčastnilo několik set lidí.

Zatímco dříve se na kola nasedalo spíše o víkendech a vyráželo se na výlety do přírody, nyní se kolo stále častěji mění v dopravní prostředek i ve městech. V teplých měsících tak částečně nahrazuje městskou hromadnou dopravu. Od roku 2010 se zvýšil počet lidí jezdících do práce na kole o více než 50 procent.
Kromě snahy o lepší životní prostředí a odlehčení dopravy stojí za stále větší oblibou cyklistiky i další faktory. Velký podíl má vznik nových cyklostezek. Přibývají však i cyklotrasy. Rozdíl mezi cyklostezkou a cyklotrasou je přitom poměrně zásadní.

Cyklostezka je samostatná komunikace pro cyklisty, má zpevněný povrch a stavebně zasahuje do okolní infrastruktury. Cyklotrasa představuje pouze vyznačení cesty v terénu pomocí cyklistických značek.