Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nebojte se tradičního kuby ani couračky

Rychnovsko - Štědrovečerní oběd. Pro někoho pořádný oříšek, pokud chce dodržet tradici a nejíst maso, jiní to už za ty roky mají „zmáknuté”. A mezi ně patří i Eva Fojtíková. Ta k obědu chystá staročeskou klasiku: houbového kubu a couračku. Jak na to?

21.12.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Magdalena Navrátilová

Staročeský houbový kuba

0,5 kg ječných krup, čerstvé houby, 3 cibule, 3 stroužky, česneku, máslo, olivový olej, sůl, pepř, kmín a majoránka

V prvé řadě uvaříme kroupy. Před samotnou přípravou je opláchneme, dáme do hrnce se studenou vodou, osolíme, přidáme trochu olivového oleje a vaříme pod poklicí asi 25 minut. Nesmějí být rozvařené. Po uvaření necháme asi tak 5 minut dojít a potom scedíme.

Vezmeme zapékací mísu a vymažeme ji máslem. Dáme do ní vařené kroupy, promícháme se lžící oleje a připravíme ostatní nutné ingredience: Očištěné houby pokrájené na plátky podusíme na másle s přidáním špetky kmínu. Osolíme, opepříme a vmícháme do krup. Cibuli nasekáme a necháme ji zezlátnout na másle. Přidáme ke kroupám a dobře promícháme. Okořeníme solí, pepřem, jemně rozmačkaným česnekem a přidáme hojně majoránku. Pak vložíme do trouby a necháme asi 30 min péct.

Couračka

20 dkg kysaného zelí, 4 větší brambory, 0,2 dcl zakysané smetany, 0,1 dcl mléka, 2 lžíce hladké mouky, sůl, kmín a cukr

Brambory nejdřív oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme. Kysané zelí překrájíme, přidáme k téměř měkkým bramborům a ještě chvíli povaříme. Na závěr polévku zalijeme zakysanou smetanou, kterou rozmícháme s trochou mléka a hladkou moukou. Podle chuti přisolíme, osladíme, případně okyselíme lákem ze zelí a už jen krátce povaříme.

21.12.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Obrovskou historii má hornictví na Žacléřsku, uhlí se tam dolovalo 422 let.  Jeho dějiny popsal Jiří Mauer.
23

Z hornické bašty je skanzen

SNÍH NA ČERNÉ HOŘE. SkiResort již díky moderní technologii, navzdory teplému počasí, zasněžuje část sjezdovky Anděl.
9

Továrna na sníh už chrlí zásoby na Černé hoře

Anketa Deníku: Proč jdu letos volit?

Královéhradecký kraj - Zeptali jsme se: Jdete letos volit a proč?

Vítězný tým Ruce v bok byl suverénní, neztratil ani bod

Rychnov nad Kněžnou - Rychnovští Sokolové uspořádali nohejbalový turnaj trojic.

Řidiči si oddychnou. Do Úprkovy ulice se vrátí auta již příští úterý

Hradec Králové - O měsíc dříve, než bylo původně v plánu, se vrátí automobilová i autobusová doprava na opravenou Úprkovu ulici v Malšovicích.

AKTUALIZOVÁNO

Superdebata Deníku: nikdo nechce vládu ANO. Ať už bez Babiše, nebo s ním

/SLEDOVALI JSME ON-LINE, GRAFIKA, VIDEO/ Pouhý den před sněmovními volbami se v redakci Deníku sešla desítka zástupců politických stran při předvolební superdebatě. Na přetřes přišla všeobecně probíraná témata - ať už elektronická evidence tržeb, přijetí eura či přijímání migrantů. Z odpovědí také vyplynulo, že favorit voleb ANO to bude mít v případě výhry s formováním vlády složité. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení