V Borohrádku fungují hned dvě základní školy. Ta církevní v sobotu oslavila dvacet let své existence. Přes všeobecně známé problémy ve školství se jí daří prosadit a v posledních letech zaznamenává nárůst počtu dětí ve třídách.

„Ve funkci zdejší ředitelky pracuji šest let. První roky to bylo hodně těžké, ale v posledních letech pozorujeme postupný nárůst. V současnosti k nám dochází 57 žáků," uvedla Blanka Roháčková.

Škola poskytující vzdělání v rámci první až páté třídy má v letošním prvním ročníku hned 15 dětí, což oproti 17 prvňáčkům ve druhé z borohrádeckých škol nevyznívá vůbec špatně. A jaký je recept této vzdělávací instituce?

„Na velkých školách bývá ve třídě okolo třiceti žáků. U nás asi 12, takže se jim můžeme věnovat individuálně. Dá se říct, že jsme taková malá školička rodinného typu," řekla dále ředitelka, která podle svých slov v několika minulých letech obešla ředitel škol z okolí a domluvila s nimi, aby žáky mající problémy s výukou směřovali právě k ní.

Škola má co nabídnout především dětem, které se ve velkém kolektivu těžko prosazují. Žákům je připraven individuální vzdělávací program podle jejich potřeb.

Důležitá je také těsná spolupráce s rodiči a svou roli má i pestrá nabídka odpoledních kroužků.

„V každém se snažíme najít to pozitivní. Některé děti na velkých školách slyšely pouze nevíš a neumíš, ale u nás se je snažíme k výkonům povzbuzovat," zdůraznila Blanka Roháčková, která těsně spolupracuje také s rychnovskou pedagogickou poradnou. Nejvíce však oceňuje přístup pedagogického sboru, jehož členové svou práci nedělají pouze pro peníze, ale berou ji hlavně jako poslání, kterému dávají maximum.

Nemálo rodičů jistě zajímá, jak je skloubena otázka víry s výukou. Podle slov ředitelky je vše ošetřeno jednou hodinou náboženství týdně, která je ale pojata spíše jako etická výchova.

„Rodiče jsou rádi, že jejich dítě je vedeno ke slušnému chování. Pokud by s tím měl někdo problém, je teoreticky možné tuto hodinu vyřadit. Nikdo to ale nepožadoval, protože když už rodič dává dítě na církevní školu, asi s tím počítá," uzavřela ředitelka.