Na začátku všeho byla chuť vyjet na nějaký větší výlet. A protože peněz nebylo moc, zakoupil se poměrně levný a spolehlivý vůz, který by ledacos vydržel. Tím autem byl VAZ 2101 – tzv. žigulík. A těmi, kdo tenhle nápad začali realizovat byla dva letití kamarádi z Čestic Filip Vogel a Petr Javůrek. Nejdřív jen tak, Balkán, Istanbul – ale to nestačilo, touha vidět celý svět byla větší.

Původně nepojízdný vrak začali oba předělávat, opravovat, dolaďovat, aby 50 000 km dlouhou cestu vydržel.

Cesta potrvá rok. „Já dodělám doktorát na ČVUT a pak budu mít rok volná," říká Filip Vogel a Petr Javůrek si na plánovaný rok vezme v práci volno. Slavnostně se vyjede se 14. dubna z čestického hřiště . „Jestli se nám podaří návrat přesně za rok, to netušíme, ale zhruba by to vyjít mělo," dodává Filip.

čtěte také: Nádrž nechceme! Uslyší náš hlas vláda?

První trasa povede do Polska, odtud na Moskvu, přes Pamír do Vladivostoku a pak do Ameriky. „Víza se kromě Ruska a Tádžikistánu nikde nepotřebují, takže to je v pohodě." A jak se třeba Američané budou tvářit na podobný typ auta: „I to je bez problémů, tam je auto starší 20 let už veterán, tak s tím také potíže nebudou."

Z Ameriky bude cesta směřovat do Jižní Ameriky a z Argentiny lodí zpátky do Evropy.

Žigulík je na cestu technicky připraven. Volného prostoru v mých očích sice moc nemá, netuším, kam bych uskladnila oblečení, vodu, potraviny.

„To je snadné, jídlo nevezeme, oblečení se nám vejde do malých zavazadel. Na střechu přijdou náhradní kola a deska, která pomůže při cestě v písku. Náhradní díly a nářadí do kufru a jeden kanystr s užitkovou vodou," vysvětlují, jak snadno se do auta naskládají.

čtěte také: Neexistující auta se prodávala dva roky

A co takový strach? „To bychom nikam nejeli, určité obavy jsou na místě, ale strach nemáme asi z ničeho," říkají a stejně statečně se tváří i přítelkyně Petra Javůrka: „Tak trochu obavy mám, a je to hodně dlouhé, ale stejně by si nedal říct, tak se to prostě zvládne," říká.

O tom, kolik roční cesta kolem světa bude stát se vyjadřují lakonicky: „Počítá se to ve stovkách tisících, dra drahé jsou převozy auta lodí a podobně," počítá Filip Vogel.

Něco mají ušetřeno sami, finančně i materiálními věcmi je podpořili sponzoři, mezi nimi 20 tisíci i samotná obec Čestice.

Několikaměsíční přípravy, narážky na své bláznovství, pochyby – to vše za chvíli skončí. Zbývá dodat jen jednu větu – šťastný návrat a za rok na shledanou.

Čtěte více o nadšencích z Čestic: Dobrodruzi objedou svět „žigulem"