Hovoří se totiž o zrušení druhého stupně a množí se obavy, že spolu s ním by skončil i stupeň první, tedy celá škola.  Za všechno může malý počet žáků a také nedostatek financí, které obec potřebuje na zřizování školy. O zachování všech tříd bojují rodiče dětí i škola samotná.

„Jestli opravdu ke zrušení druhého stupně dojde, bude to katastrofa. Do školy chodí obě mé dcery, pokud by nemohly školu navštěvovat tady, posílala bych je do Dobrušky, a to obě," vysvětluje své obavy jedna z matek Hana Ruprechtová, která je zároveň vedoucí sdružení rodičů a přátel dětí školy.

Podle ní by byl absolutní nesmysl, aby jednu dceru nechala chodit na první stupeň do Deštného a druhou posílala jinam. Pokud tak budou postupovat všichni rodiče, zbude ve škole minimum dětí.

Místní se navíc bojí i toho, že začnou obyvatelé z Deštného odcházet a noví už přibývat nebudou.

Na deštenskou základku v současné době chodí pouze sedmašedesát dětí. A to je podle vedení obce ten největší problém. Za jeden rok provozu Deštné zaplatí 2,8 milionu korun. „Jednáme s okolními obcemi o možném spolufinancování. Jasné rozhodnutí padne až na počátku května," prozradila starostka Deštného Alena Křížová.

Do spádového obvodu základky patří i okolní obce. Také pro ně by proto případné zrušení znamenalo velké komplikace.

Do deštenské školy jezdí například děti z Uhřínova nebo Orlického Záhoří.

„Podle mě by mělo být rušení druhého stupně opravdu až tou poslední možností. Pokud by na to došlo, musel bych vozit syny do Skuhrova, Dobrušky, Žamberka nebo Rokytnice, ale to už je více než 35 kilometrů. Škola v Dobřanech už je totiž přeplněná," říká rozhořčeně Roman Vaněk z Orlického Záhoří.

Takové ranní cestování si prý neumí Vaněk vůbec představit. Doposud se děti dostávaly do školy autobusem za 25 minut. Podle svých slov také nechápe, že není možné v této době získat nějakou vhodnou dotaci právě na vzdělávání.

Rodiče se ale nevzdávají. O zachování druhého stupně budou bojovat. Sepisují dokonce petici. Obec bez školy podle nich začne upadat a lidi budou odcházet z Deštného pryč.

Právě dnes se rodiče ve škole setkají a budou tento problém dále řešit. Rychnovský deník přinese další informace. Vyjádření ředitele školy se prozatím nepodařilo sehnat, ale v příštím materiále jej doplníme.