O tom, že příprava takové výstavy není nic snadného, ví své opočenská místostarostka Šárka Škrabalová. „Vernisáž je zítra od 16 hodin. Každý, kdo podobné akce připravuje, ví, že teprve po skončení nastává okamžik pro oddechnutí. Obavy, zda se vše podaří podle plánu, prožívá asi každý organizátor,“ přiznává Šárka Škrabalová, která však věří, že návštěvníci budou spokojeni.

„Samozřejmě je připraven katalog výstavy a malý koncert. Ale především necháme mluvit samotného Františka Kupku. K abstrakcím, které byly v Mariánském kostelíku vystaveny na podzim loňského roku, přibyly další reprodukce. Jsou to studie ke Čtyřem příběhům bílé a černé. Tyto dřevoryty je možné rozdělit na čtyři skupiny, a to soubor Organický, Kosmický, Vertikální a Úhlovitý. Podařilo se nám získat od Muzea Kampa soubor celý, to znamená sedmatřicet černobílých dřevorytů, v sobotu bude vystaveno prvních jedenáct,“ prozradila místostarostka.

Zda je kombinace Kupkových abstrakcí, které ke své mluvě používají tvary a barvy, s černou a bílou jeho dřevorytů šťastnou volbou se mohou přesvědčit návštěvníci na vernisáži v Mariánském kostelíku v sobotu v 16 hodin.

Vnímat dílo Františka Kupky společně se zvuky pěveckého sboru Cantus z Radkowa, který zajišťuje hudební doprovod celé akce, bude určitě příjemným zážitkem.

(dm)