Díky truhláři Michalu Joudovi a ostatním členům Clubu opočenských mužů se nyní na Švamberk vrátila, i když v nové podobě. Michal Jouda jen tak pro radost navrhl a vyrobil kříž, který spojuje cesty vedoucí do Opočna a Semechnice. Na dřevěné plastice má každá část svůj význam.

„Na věci je třeba se dívat jako na symboly. Každá v nich má vyvolávat nějakou vnitřní poezii. Je krásné číst v architektuře,“ tvrdí autor díla. Patka Božích muk představuje opakující se cyklus, dřík tvoří 365 kostek, které dohromady znázorňují 3D kalendář. „Každá kostka je jeden den a každá je jiná, jako dny v našem životě,“ vysvětluje Michal Jouda.

Věž z kostek je sama o sobě symbolem, poukazuje na dočasnost věcí, hlavice v sobě ukrývá darovaný symbol a představuje tajemství na Zemi. Práce na křížku trvaly měsíc. Michal Jouda čerpal inspiraci především z dětství a vzpomínek na faráře Jendu Pazderu v Dobřenicích. Potěšilo by ho, kdyby v budoucnu viděl, že se i v jiných krajích lidé spojují a tvoří věci z čistého vztahu ke svému domovu.

S obnovou pomáhala řada dobrovolníků včetně dětí. Jako poslední ruku k dílu přiloží katolický kněz Jan Barborka, kazatel Církve bratrské Tomáš Cvejn a evangelický farář Jan Lavický, kteří v neděli v 15 hodin křížek vysvětí.

Stavba nové rozhledny na vrchlolu Velké Deštné.
OBRAZEM: Velká Deštná vyroste

Christine Havranová