Jubilejní patnácté setkání sběratelů, na které se sjeli sběratelé z celé republiky, především z center v Praze a v Olomouci, uspořádali v sobotu kostelečtí skauti. K vidění bylo všechno možné, co patří ke skautské činnosti, například nášivky, známky či knihy a časopisy.

„Přijeli lidé, kteří třeba pouze přivezli ukázat svou sbírku. Ale často se i prodává nebo mění kus za kus, aby si mohli obohatit své sbírky,“ uvedl hlavní organizátor Milan Hanyk.

Dvacet sběratelů

Na setkání přijelo asi dvacet sběratelů, kteří si postavili stánky. Spousta lidí se ale přijela jenom podívat, aniž by něco vystavovala. Nebo si třeba jen doplnila své sbírky o kousky vystavovatelů.

Kromě samotného setkání bylo podle organizátora zajímavé, že na něm měli grafiky od Ladislava Ruska, které připravuje speciálně pro skautské hnutí. K vidění byly také grafiky ke sto letům Junáka, které se letos slaví. „Proto se orientujeme hlavně tímto směrem a v podstatě si připomínáme svoji skautskou historii. To se odráží i na výstavě, kde je spousta historických věcí. Například opaskové přezky, které používali skauti. Dneska jsou i modernější, ale většina lidí si raději vezme pásek z první republiky, než aby si koupili nějaký nově vyrobený,“ prozradil Milan Hanyk.

Každý rok bývá nějaký doprovodný program, který letos chyběl, protože na něj neměli kapacitu. Organizátoři se rozhodli nechat ho na příští rok, kdy chtějí udělat pro děti akce, aby nalákali i mladší účastníky.

Budeme pokračovat

„Děti měly možnost si koupit vybavení, které ke své činnosti používají, jako například zápisníky, uzlovačky či knihy, které je zajímají. Kromě sběratelství se tady dají koupit i věci, ke kterým se v běžném obchodě nedostanou a přitom je využijí při svých schůzkách a akcích,“ řekl Milan Hanyk, podle kterého zájem o skauting obecně klesá.

„Přiznám se, že po loňském setkání jsme uvažovali o tom, že ho ukončíme. Ale teď, když jsme viděli velký zájem, tak jsme rozhodnuti pokračovat dál,“ dodal Milan Hanyk.

Podle něho se děti stále do skauta hlásí, avšak je nutné být mnohem aktivnější. „Musíme dělat náborové akce. V loňském roce jsme měli úspěch. Získali jsme především děti ve školních družinách, od šesti do devíti let,“ vysvětlil Milan Hanyk.