Na základní škole v Týništi nad Orlicí se vyskytla nebezpečná bakterie salmonely. Zdrojem nákazy je podle hygieniků s největší pravděpodobností těstovinový salát s kuřecím masem, který byl podáván k obědu ve školní jídelně v pátek 8. září. „Aktuálně máme nahlášeno 44 potvrzených případů onemocnění salmonelózou žáků Základní školy v Týništi a v Albrechticích nad Orlicí včetně dvou osob z řad personálu kuchyně,“ uvedla Veronika Krejčí z Krajské hygienické stanice v Hradci Kálové.
Na základní škole tak hygienici provedli epidemiologické šetření, byl nařízen úklid, dezinfekce prostor, personál kuchyně byl odeslán k lékařskému vyšetření. Kuchařka, u které bylo onemocnění potvrzeno, je v domácím ošetřování. „Ve školní jídelně byla provedena zároveň také kontrola pracovníky oddělení hygieny dětí a mladistvých, při které bylo zjištěno několik závad, například ve skladování potravin. Při zjištění závažných závad může být udělena sankce,“ doplnila Veronika Krejčí. „Ve škole máme celkem 600 dětí. Vykonali jsme okamžitě všechna nařízená opatření z hlediska hygieny a desinfekce a teď už jen čekáme na výsledky provedených testů,“ okomentoval situaci ředitel ŽŠ v Týništi nad Orlicí Milan Kain a dodal, že provoz školní kuchyně zatím funguje bez omezení.
Co je salmonelóza
Salmonelóza je nejčastější průjmové onemocnění v České republice vyvolané bakteriemi rodu Salmonella. Projevuje se horečkou, bolestmi břicha, průjmy a zvracením. Pro stanovení diagnózy je nejdůležitější mikrobiologické vyšetření stolice a krve. Jméno onemocnění a bakteriím, které ho vyvolávají, dal americký veterinář a patolog Daniel Elmer Salmon, který v roce 1884 objevil původce zhoubného onemocnění prasat. Až do současnosti byly na celém světě popsány více než dva tisíce různých typů salmonely. Infekce u lidí však vyvolávají jen čtyři z nich.