Nový areál skateparku vedle bazénu má dnes velký den. Čeká ho totiž slavnostní otevření, kdy bude i přestřižena páska a tím otevřena brána do světa „skejťáků". Nebude chybět ani exhibice nejlepšího českého bmx jezdce Michala Berana a dalších talentů z blízkého okolí, a to i na skateboardech či in-line bruslích.

Milovníci těchto radovánek se otevření dočkali dokonce o více než čtrnáct dní dříve, než bylo původně v plánu. Město totiž uzavřelo smlouvu na ukončení do konce října.

„Už zpočátku jsem si myslela, že by se to mohlo stihnout dříve. I kvůli podzimu, který se horší. Kdyby to bylo dříve, byli bychom ještě raději, ale každopádně se to stihlo včas a aspoň takhle," řekla místostarostka Jana Drejslová s tím, že provozní řád tam bude už ode dneška a rovněž zájemci budou moci využít ještě docela příjemného počasí a hned si překážky vyzkoušet.

Mouchy vychytají

Areál na noc otevřený nezůstane. „V provozním řádu bude dána přesná hodina, kdy se skatepark uzamkne. Avšak ne vždy bude dodržena. Jakmile se začne stmívat dříve, zamkne se předčasně. Do jara ještě vychytáme nějaké mouchy, a pak by měl skatepark začít plně fungovat," vysvětlila Jana Drejslová, která je ráda, že se rýsuje možnost spolupráce s rychnovským domem dětí a mládeže.

„Mluvila jsem s ředitelem Déčka, který mi přiznal, že už kdysi o takovém kroužku uvažoval, ale neměl žádného vedoucího. Teď se jeden hoch přihlásil. Takže je to v jednání. Dokonce říkal, že by založili i občanské sdružení, aby v případě konání závodů mohli zažádat o nějaký příspěvek. Řekla bych, že je to na dobré cestě," raduje se místostarostka.

Že něco takového ve městě vzniklo, vítá i šestnáctiletý Honza z Rychnova. I když on sám areál asi využívat nebude. „Já sice na ničem  nejezdím, ale mám kamarády, kteří jezdí na bmx kolech, tak ti to určitě uvítají. Možná se tam za nimi přijdu podívat," přiznal.

Po incidentu s cedulí ve fitparku by město bylo rádo, kdyby se u skateparku častěji objevovala městská policie. Dokonce se uvažuje o tom, že by se v místě pořídilo nějaké osvětlení na čidlo, které by mířilo přímo na areál. Jakmile by někdo vešel, rozsvítilo by se.

To, že se skatepark stane místem, které se vyskytne v hledáčku městské policie častěji, potvrzuje i strážník Ladislav Chmelík: „Budeme tam více jezdit a častěji kontrolovat okolí." Město také hodlá využít ke spolupráci ředitele nedalekého bazénu. „Pokud by zdejší pracovníci viděli, byli bychom rádi, kdyby nám dali vědět," uvedla Jana Drejslová.

Nový skatepark v Rychnově n. K.

Vizualizace skateparku. Autor: Město Rychnov n. K.