Na prohibici si zatím musí zvyknout provozovatelé restauračních zařízení a hlavně sami spotřebitelé. „V pátek to ještě docela šlo, ale v sobotu byla tržba asi poloviční.

Na zrušení prohibice bylo pozdě už včera," neskrýval své rozhořčení provozovatel jednoho z rychnovských barů. Přesto ale zdejší návštěvníci mohli nadále v nápojovém lístku najít i tvrdý alkohol. Touto otázkou se živnostník odmítl zabývat s tím, že policisté už u něj na kontrole byli a na žádné pochybení jej neupozornili.

Takový scénář připouští i vyjádření policejní mluvčí. „Doposud jsme nezaznamenali žádný případ porušení zákazu. Tyto kontroly samozřejmě  pokračují i nadále a budou trvat až do odvolání," uvedla Alena Kacálková. V jiných podnicích neponechávají nic náhodě. „Včera všechny nápojové lístky uklidili a nové ještě nejsou vyrobené. Lidem tak nabídku vyjmenuji," řekla servírka v dalším baru.

Někteří konzumenti zatím vyčkávají ve společnosti piva a vína, jiní jsou živi ze zásob. „Sice tvrdý alkohol piji, ale myslím si, že chvíli se bez něj obejdu. Podle mě je zákaz kvůli bezpečnosti lidí správný," řekl Stanislav Brádle z Rychnova.

Především mladí ale často nechtějí čekat na to, až prohibice pomine. Na jedné narozeninové oslavě na Rychnovsku tak účastníci mejdanu odbíhali z restaurace popíjet tvrdý alkohol do auta. Jiným výrazným dopadem je vzestup poptávky o jiné druhy alkoholu.

„V sobotu jsme jeli do supermarketu nakoupit pro narozeninovou oslavu, ale v regálech zbyly jen méně oblíbené značky piv. Od těch, které jsme chtěli, zbyly jen prázdné basy," uvedl Kamil Kánský.

Kontrolám lihovin se intenzivně věnují hlavně celníci. „Jen za minulý týden jsme ve východních Čechách provedli 859 kontrol. V rámci nich jsme zajistili 606 litrů lihovin," potvrdila Jitka Fajstavrová, mluvčí Celního ředitelství v Hradci Králové.  (cis,mif,ehl)

Názor odborníka

JAN HAMRNÍK, odbor komunikace a marketingu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR

Problematika dalšího nakládání s lahvemi tvrdého alkoholu staženými v uplynulých dnech z prodeje je řešena experty v rámci krizového štábu. Ministerstvo průmyslu a obchodu je u všech těchto jednání a bude podporovat návrhy, které povedou k rychlému ukončení restrikcí a obnovení trhu. I nadále však doporučujeme, aby si podnikatelé, kteří obchodují s alkoholem, provedli identifikaci svých dodavatelů a jejich jednotlivých dodávek, než bude experty určen další postup. Ten bude samozřejmě i ve vazbě na probíhající šetření policejních orgánů.