V úterý tomu bylo sedmačtyřicet let, kdy zemřel na následky těžkých popálenin. Jan Palach se zapálil 16. ledna 1969 v horní části Václavského náměstí.
Na jeho pohřeb, který se konal 25. ledna 1969, chtěli jet i rychnovští středoškoláci. Byli to studenti rychnovské průmyslovky, ale i dalších středních škol v okrese. „Bylo rozhodnuto, že se vypraví autobus a na pohřeb pojednou zástupci všech středních škol okresu," prozradil Josef Krám, který na rychnovské průmyslovce učil a do Prahy se také vydal – a to jako pedagogický dozor.

Za studenty průmyslovky se na pohřeb vydali Emil Voráček a Zdeněk Novotný. Novotný byl navíc od června do srpna roku 1969 na brigádě v SSSR, které se účastnil i Jan Palach. Pohřeb Jana Palacha se stal velkým protestem proti pokračující okupaci. Jan Palach byl pohřben na Olšanských hřbitovech. Roku 1973 byly jeho ostatky zpopelněny a popel byl uložen v jeho rodných Všetatech. Převoz ostatků proběhl tajně a narychlo. Prázný hrob však hojně navštěvovali lidé i nadále. V Palachově týdnu od 16. do 22. ledna 1989 se v Praze konaly protestní akce zaměřené proti komunistickému režimu. V roce 1990 se urna s popelem Jana Palacha vrátila na Olšanské hřbitovy. (zem, kr)