Co je koronavirus?Zdroj: DeníkInformoval o tom Facebook Žijeme Rychnovem. V tuto chvíli je prý na stejné chalupě v karanténě, jeho zdravotní stav nevyžaduje hospitalizaci v nemocnici. Je bez teplot, má pouze kašel a bolesti hlavy. V pondělí dopoledne mu byl odebrán další vzorek, podle mluvčí Krajské hygienické stanice Veroniky Krejčí výsledky měly být známy do večerních hodin. Testy provedené Státním zdravotním ústavem předešlé vyšetření potvrdily, měly pozitivní výsledek. V domácí karanténě s ním zůstávají i jeho rodinní příslušníci. 

O prvním případu Koronaviru v Královéhradeckém kraji informoval pro televizi Prima ministr zdravotnictví České republiky Adam Vojtěch včera večer.

Online reportáž

V domácí karanténě se nachází v Královéhradeckém kraji několik desítek lidí. K pátku jich hygienici zaznamenali 59. "“S platností od 7. března 2020 je karanténa po návratu z Itálie nařizována osobám již cestou praktických lékařů a pediatrů. Lidé se na nás obrací v případě, že se vrací i z jiných destinací, ale téměř výhradně v případech, kdy nemají žádné zdravotní obtíže. Vrací-li se někdo z oblastí zasažených koronavirem a má respirační zdravotní potíže, je třeba kontaktovat linku 112,” upozornila mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí.

Do pondělního rána bylo v České republice 32 lidí nakažených koronavirem. 20 z nich je z okolí Prahy a dalších 11 z Ústeckého kraje.

Všechny nemocnice v Královehradeckém kraji přistupují ode dneška k plošnému zákazu návštěv na všech lůžkových oddělení až do odvolání.

Ilustrační foto
Všechny nemocnice v kraji vyhlásily plošný zákaz návštěv

Nakažených novým typem koronaviru v Česku během víkendu přibylo o víc než polovinu, z neděle na pondělí počet nenarostl. V neděli bylo vyšetřeno 141 lidí, od začátku testování 928 osob, uvedl Vojtěch na twitteru. Podle něj je důležité, že se vir nerozšiřuje nekontrolovaně. "Zatím se nám daří držet pod kontrolou, nevytvářejí se nová ohniska. Z většiny jde o kontakty již nakažených pacientů, co je dobrá zpráva," uvedl. V řádu jednotek podle něj bude nemocných přibývat. "Vyšetřujeme kontakty pacientů a vidíme, že nákaza se takto šíří," uvedl.

První tři případy nákazy koronavirem v Česku testy odhalily v neděli 1. března. Během soboty přibylo sedm nových pacientů, v neděli šest. Celkem 27 případů má souvislost s Itálií. Jde o lidi, kteří tam pobývali, tři se od nich nakazili. Zbylých pět případů má vazbu na americký Boston. Průběh nemoci je podle dostupných údajů u všech nakažených mírný, někteří jsou zcela bez obtíží.

Koronavirus zavřel čtvrtinu Itálie. Můžeme se tomu vyhnout?

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník