Motorkářské kluby zhusta sdružují docela normální lidi všeho profesního, sociálního i věkového spektra. A podobně jako se zahrádkáři na svých schůzkách nevěnují pouze pomologii, i motorkáři vyvíjejí činnosti, které jsou mnohdy s motorismem spjaty jen okrajově.


Například česká větev mezinárodního touringového Southern Cruisers Riding Clubu (SCRC) se stejně jako pobočky v jiných státech mimo jiné věnuje i organizování charitativních akcí. A protože členové SCRC o uplynulém víkendu pobývali v Orlických horách, navštívili v sobotu Dětský domov v Sedloňově. Třebaže bylo nevlídné počasí, děti neodolaly nabídce a na sedadlech spolujezdců se nechaly povozit orlickým podhůřím.


„Do Sedloňova jsme přijeli se sedmnácti motorkami. Sice bylo deštivo a poměrně zima, ale děcka byla celá říčná… Jezdili jsme s nimi asi hodinu, déle se z bezpečnostních důvodů nedalo,“ přibližuje poněkud netradiční vyjížďku jeden z členů klubu.

„Akci v Orlických horách pořádala východočeská pobočka SCRC, ale přijeli se podívat i naši členové z Ostravy, Brna a Prahy. Původně jsme chtěli jet k dětem z Dětského domova v Horní Čermné. Pro špatné počasí nás ale ředitelka zařízení odmítla.“

Na děti myslí soustavně

Motorkáři zSCRC již delší dobu shromažďují zachovalé hračky a pěkné dětské očacení.

„Rádi ty věci věnujeme organizaci, která o ně bude mít opravdový zájem. Mysleli jsme například na děti matek zazylových domů, ale chybí nám kontakty na zařízení tohoto typu.“

Redakce Deníku se role prostředníka zhostí. Zájemci o zachovalé oblečky mohou využít adresy zuzana.plockova@denik.cz.