V regionu se nachází asi 200 mostů. „Jejich technický stav je klasifikován stupnicí jedna až sedm, přičemž sedmička je havarijní stav. Takový most však u nás v současnosti nemáme,“ komentoval situaci v regionu manažer rychnovské provozovny Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje a bývalý mostní technik František Nosek.

Na Rychnovsku se však nachází šest až osm mostů s klasifikací šest, což znamená ve velmi špatném stavu. To jsou konstrukce například v Opočně u mlékárny, v Rychnově nad Kněžnou ve směru z Habrové na Kačerov, v Rybné nad Zdobnicí ve směru na Litice, v Týništi nad Orlicí na Dlouhou Louku a v Kounově.

„Kromě stavebně nevyhovujících mostů jsou i mosty nevyhovující prostorově. Jde o most ve Slatině nad Zdobnicí, v Borohrádku ve směru na Horní Jelení a v Týništi nad Orlicí do Albrechtic. Zde se však plánuje vyřešení tohoto problému přeložkou silnice asi za 300 milionů korun,“ upřesnil Nosek, podle kterého by na opravu vyjmenovaných mostů bylo třeba částku asi 400 milionů korun.

Mosty jsou podle technického stavu pravidelně kontrolovány. Zatímco běžnou mostní kontrolu provádí pracovníci Správy a údržby silnic, která má osvědčení. „Hlavní mostní prohlídky pak provádí specialisté s vysokoškolským vzděláním,“ dodal Nosek.

KLIKNUTÍM NA GRAFIKU JI ZVĚTŠÍTE