Dlouhodobým záměrem častolovické radnice je proměna centrální části městyse. Veřejné prostranství poblíž kruhového objezdu je sice všeobecně považováno za náměstí, ale jeho funkci rozhodně neplní.

„Častolovice v současnosti náměstí ani nemají, protože centrální prostor není prostorově vymezený a působí spíše jako rozšířená zastávka autobusu. Jeho hlavní část slouží jako veřejná plocha pro parkování a pohyb pěších je zde přinejmenším problematický,“ shrnul současný stav František Křelina, architekt pověřený přípravou studie.

K rozhodné obměně současného stavu vybízejí i další okolnosti. „Za bývalými statky na náměstí je dostatečný prostor, který by našel nové využití. I přes velikost Častolovic jsou zde již nyní problémy s parkováním,“ uvedla starostka Jarmila Novohradská s tím, že hlavním důvodem, proč se již před lety radnice rozhodla vykoupit zdejší nemovitosti, je nevyhovující technický stav většiny budov.

Je jasné, že výrazná proměna sídla na soutoku Bělé a Orlice je během na dlouhou trať, ale pokud se podaří dotáhnout všechny záměry do konce, rozhodně to bude stát za to.

Na místě současné zástavby by vznikly bytové domy i nová občanská vybavenost. „Vzniklo by kvalitní veřejné prostranství, které umožní bezkolizní pohyb pěších a nezanedbatelné místo zde bude mít i veřejná zeleň,“ řekl dále architekt. Lokalita by měla plynule navazovat na sportovní a rekreační zónu díky nové lávce pro pěší. Hlavně by ale měla být schopna plnit svou společenskou a kulturní funkci.Budoucí přeložka silnice I/ 11 pak bude jakýmsi bonusem.

Ve studiích se neopomněli ani potřeby některých skupin obyvatel, proto by měl za náměstím vzniknout dům pro seniory. „Bude nabízet malometrážní byty, které by bylo možné využít i jako startovací. Hlavně by ale měl sloužit seniorům, kterým v současnosti nemáme co nabídnout,“ vysvětlila starostka. O realizaci zmíněného domu se již nyní uchází jeden zájemce. Podle starostky mluví pro novou výstavbu na náměstí i to, že dřívější záměry na vznik bytových domů v okrajových částech se setkaly s nesouhlasem místních.

Provedení záměru bude vyžadovat nemalé finanční prostředky, proto bude častolovická radnice po schválení nového územního plánu spoléhat na spolupráci s developery. Na uskutečnění svých vizí ale místní pracují již řadu let. Městysi se podařilo vykoupit většinu objektů na náměstí. Zbývá se dohodnout s posledním vlastníkem, na jehož podmínky nebylo dosud zastupitelstvo ochotno přistoupit.

Vize městyse

Na místě objektů určených k demolici by měla vzniknout nová zástavba, která bude nabízetbytové kapacity i občanskou vybavenost.

Za náměstím by měl být postaven dům s malometrážními byty, které budou k dispozici především pro seniory. Jeho součástí bude i lékařská ordinace.

Výrazně by mělo přibýt zeleně a klidových ploch.