Že nechcete?

Nevadí, je tu další lahůdka smetana ke šlehání, která má místo 31 procent procent tuku ve skutečnosti jen polovinu. Takže ji vlastně ani skoro nemůžete ušlehat.

Ani to nestačí?

Pak už zbývá jen osladit si život džemem, který místo 40 procent meruněk ve skutečnosti obsahuje jen 15 procent tohoto ovoce. O zbytek se postarají náhražky.

Shrnuto podtrženo, potraviny v Česku se podobají spíše krmi pro zvířata. Potvrzují to i výsledky kontrol za rok 2011, které včera zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Hitparádu průšvihů letos vedou salámy a džemy, těch se na seznamu hříšníků objevilo bezkonkurenčně nejvíce. V případě salámů jsou zákazníci klamáni hlavně přítomností separátu, tedy semletých zbytků. Týká se to přitom nejenom polských či maďarských salámů, ale i výrobků od tradičních českých masokombinátů. Další kaňkou jsou čím dál populárnější zmražená rybí filé (hlavně pangasius), která jsou napuštěna vodou. Jejich hmotnost po odkapání je nižší než kolik výrobce slibuje na obale.

„Z významných zjištění lze zmínit i výrazně nižší podíl ovoce v džemech a dále přídavky vody ve víně v řádech desítek procent nebo falšování medů přidáváním nepovolených složek,“ doplňuje mluvčí SPZI Michal Spáčil. Inspekce proto bude v kontrolách a pokutování pokračovat. Čeká také na podněty od zákazníků.

Které výrobky propadly? Podívejte se na www.denik.cz/potraviny

(jak)