Výsledek prezidentských voleb na Rychnovsku je na chlup stejný jako ten celostátní. To je ale také jediné, v čem se celostátnímu trendu podobají.

Miloš Zeman totiž trochu paradoxně v rychnovském okrese bodoval ve všech větších sídlech: v Rychnově, Kostelci či Týništi. Jiří Drahoš naopak vítězil hlavně v horských vesničkách. A třeba v Říčkách v Orlických horách dostal rekordně přes 84 procent hlasů. Vyhrával tady i bez lyžařů s voličskými průkazy.

„Výsledky na horách jdou na vrub účasti lyžařů s volebními průkazy jen částečně. Region Rychnovska je specifický. Díky kvasinské automobilce rychle bohatne a lidé jsou tak spokojení s tím, co mají a jak roste jejich životní úroveň. Chtějí tedy udržet to, co mají,“ míní politolog Jiří Štefek.

Zároveň se tam ale podle něj mohou projevovat i negativní rysy tohoto bohatnutí, jako je závratný růst cen nemovitostí, řada zahraničních dělníků či kriminalita.

„A pokud byli tito lidé odevšad masírováni, že volba Jiřího Drahoše znamená ano migraci, volili z obavy před ní Miloše Zemana,“ dodal Štefek.

Ilustrační fotografie.
Výsledky prezidentských voleb ve všech městech a obcích rychnovského okresu